čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olympijský vítěz Svoboda: Snažíme se v Olomouci založit oddíl pětiboje. Podmínky jsou skvělé

Čtvrteční den byl v Olomouci olympijský! Za účasti vítězů olympiád Jana Železného, Davida Svobody a dvojnásobného vítěze Davis Cupu Radka Štěpánka si děti užily dopoledne ve Smetanových sadech a odpoledne proběhla na Horním náměstí autogramiáda. Nejmladší z nich a vítěz olympiády z moderního pětiboje z roku 2012 – David Svoboda se rozpovídal o Olomouci, případném novém oddílu nebo o vzpomínkách na zlato.

Jak se vám v Olomoucí líbí?
Zrovna jsem vzpomínal, že jsem v Olomouci byl už poměrně několikrát. Poprvé jsem ale strávil delší čas v klidu a někde tady v centru. Většinou jsem dojel jen na nějakou akci, splnil jsem si pár povinností a utíkal zase domů. Ale je tady hezky, město se mi líbí a také v parku to bylo příjemné. Sportovní akce jsou super a takový olympijský den pro děti… To je něco pro mě a mám to rád. (usmívá se)

Dopoledne jste s dětmi trávili ve Smetanových Sadech. Jaký jste měli program?
Byli tam prvňáčci a druháci. Bylo tam pět stanovišť a pět různých sportů a spíš jsme si hlavně hráli. Já jako dítě jsem sportovní dny měl moc rád. Věřím, že děti měly také z toho hezký zážitek stejně jako já, když jsem byl stejně mladý.

Předtím jste zmiňoval, že jste byl v Olomouci několikrát. Čím to?
Například se snažíme tady s kamarádem založit pětibojařský oddíl, protože Olomouc na to má skvělé podmínky. Doufáme, že se nám to podaří. Kdyby se to povedlo tady rozjet, tak by to byl úžasný úspěch.

A na jaké to je zatím cestě?
Vypadá to dobře. Už jsme se bavili s plaveckými trenéry, kteří souhlasili, aby v rámci sportovních tříd na základních školách byla i skupinka moderních pětibojařů. Ta by se ráno připravovala s plavci a odpolední časy by měla na trénink dalších disciplín moderního pětiboje. Nadějná je i spolupráce se šermířským oddílem, který tady v Olomouci také je. Dále je zde skvělé jezdecké zázemí. Olomouc je zkrátka jedno z nejpříhodnějších míst pro pětibojařský oddíl a jeho přípravu. Snad se to podaří.

A v České republice je obecně jaké zázemí pro takový sport?
Postupně se rozrůstá. Dlouho to byla otázka dvou nebo tří klubů, ale snažíme se, aby se to rozrůstalo dále, protože to má potenciál. Nikdy to sice nebude masová záležitost, ale kdybychom dokázali pokrýt celou republiku, tak by to bylo skvělé.

Vy sám jste tento sport hodně proslavil. Jak vlastně vzpomínáte vaši zlatou olympiádu z roku 2012?
Byla to jedna z nejkrásnějších olympiád v celé její historii. Rád na Londýn vzpomínám. Z mých tří olympijských účastní to byla také ta nejhezčí. (rozzářil se) Doteď ale cítím vděčnost a uvědomuji si, jaké jsem měl štěstí. Zvlášť proto, že na první pokus v Pekingu to moc nevyšlo, i když jsem byl dobře připravený. K sportovnímu úspěchu potřebujete hold i velkou dávku štěstí…

„Potřebujeme výzvy! Čím to je složitějši, tím je to lákavější."

Ale tak o štěstí to jenom není. Je za tím veliká práce.
(pousmál se) Každopádně. Vždy to je hlavně o práci a pak až o štěstí. Ale těch dobře připravených, kteří odmala poctivě trénují, tak těch je více než těch, kteří olympiádu vyhrají. Je náročné se i připravit, ale kdyby to bylo snadné, tak by to nebyla taková výzva. Já a spoustu dalších sportovců potřebujeme podobné výzvy. Čím je to složitější, tím je to lákavější…

Takže olympiáda je hlavně velká výzva.
Určitě! Obrovská výzva. Je potřeba, aby měl člověk odvahu snít o tom, aby se mu to podařilo.

Co říkáte na to, že letošní olympiáda se neuskutečnila a přesunula se na další rok?
Je to velká škoda pro jednu generaci sportovců. Ale věříme a doufáme, že se hry uskuteční v dalším roce. Není to úplně jisté, ale musíme doufat. Snad to klapne a budeme pro to dělat vše, aby to vyšlo…

A co byste na závěr vzkázal mladým dětem? Pro mnohé jste velkým vzorem.
Já se před nimi o tom už vyjadřoval a přál jsem jim hodně štěstí a zábavy při sportu. Je důležité, aby se nejen děti, ale všichni pohybovali. Aspoň v nějaký čas pravidelně denně nebo párkrát za týden. Je to navíc dobré pro zdraví a dobrou náladu. Je fajn, když si děti odmalička vybudují návyk k tomu, aby něco dělaly. V první řadě je sport zábava a sekundárně má úžasné výhody na zdraví a psychiku.

Ohodnoť článek

Štítky olympiáda, děti, vítěz, Svoboda, pětiboj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.