sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucký půlmaraton nebude. Po omezení shromažďování se ruší i další závody v ČR

Omezení shromažďování na maximálně 20 lidí venku přineslo rušení velkých závodů. O víkendu 10. a 11. října se neuskuteční půlmaraton seriálu RunCzech v Olomouci ani ČT Author Cup horských kol. I dvoutýdenní výpadek znamená pro pořadatele velkých závodů milionové ztráty, řekl Marek Tesař z iniciativy Za zdravé Česko.

Její představitelé chtěli s ministerstvem zdravotnictví jednat už od minulého týdne, kdy na vytrvalostní akce pro veřejnost dopadlo omezení na maximálně 50 lidí venku, pokud nemají určené místo k sezení. „Z ministerstva zdravotnictví s námi ale nikdo nekomunikuje. Tohle rozhodnutí je totální paralýza celého našeho odvětví. Naší snahou je vytvořit koncept na těch 20 ve vlnách. V zásadě je to otázka menších závodů, ty největší se už zavírají," posteskl si Tesař.

Startovní vlny po dvaceti nejsou reálné pro organizační tým RunCzech, který chystal na 11. října závod v Olomouci. „Půlmaraton v Olomouci se neuskuteční. Máme tam kapacitu 6000 lidí, aktuálně jich bylo přihlášených 4000," řekla mluvčí RunCzech Kristina Rudišová.

RunCzech zvládl za mírnějších opatření uspořádat půlmaraton v Ústí nad Labem. V aktuálním omezení na 50 lidí se v neděli poběží jeho trailový závod Liberec Nature Run, který má ale na rozdíl od Olomouce kapacitu jen 1000 lidí. O osudu dalších regionálních půlmaratonů v Karlových Varech a Českých Budějovicích, naplánovaných na 24. a 31. října, se rozhodne později.

Je to brutální zásah do ekonomiky, říká Tesař

O zrušení letošního ročníku informoval ČT Author Cup, kterého se mělo 10. října v Bedřichově zúčastnit 3500 cyklistů. „Nyní, kdy je závod kompletně připraven, přicházejí vládní opatření, která jeho konání znemožňují. Nezbývá nám nic jiného než to vzdát těsně před cílem," uvedli na webu pořadatelé.

Pořadatelé mají značné ztráty. Podzimní termínová listina je totiž hodně nabitá, protože se sem přesunula i řada původně jarních závodů. „Třeba pro ten ČT Author Cup je to opravdu likvidační věc. Jenom u toho jsou to řády nižších milionů. Je to brutální zásah do ekonomiky," řekl Tesař.

Organizátoři vzhledem k nejisté situaci šetří. Například RunCzech objednal jednotné medaile na všechny podzimní závody. „Běžci to snad chápou. Viděla jsem, že někteří si to nechávali podepsat od Carla (Capalba). I jsem viděla, jak s lihovkou píšou název závodu, přizpůsobují si to," vyprávěla Rudišová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michaela Valsová

Štítky maraton, Olomouc, závody, omezení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.