čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomouc má vicemistryní Evropy! Dráhařka Kaňkovská je stříbrná v keirinu

Dráhová cyklistka Sára Kaňkovská, která je rodačka z Olomouce, se stala v sobotu vicemistryní Evropy v keirinu. Dvaadvacetiletá česká reprezentantka v Plovdivu nestačila v šestičlenném finále jen na ukrajinskou soupeřku Olenu Starikovovou.

Kaňkovská ziskem první seniorské medaile navázala na úspěchy z juniorské éry, v níž keirin ovládla v roce 2016 na ME i mistrovství světa. V Plovdivu přitom postoupila do finále až ze třetího místa ve své jízdě, v rozhodujícím závodě se ale záhy zařadila na druhou pozici za ukrajinskou vicemistryni světa ve sprintu a až na cílovou čáru ji udržela před Španělkou Helenou Casasovou.

„Sára začala závodit tak, jak jezdila v juniorkách, nebojí se. Ve finále si zkušeně hlídala své postavení a druhou pozici uhájila. Ukrajinka byla výkonnostně nejlepší a vyhrála zaslouženě,“ uvedl pro czechcyclingfederation.com jeden z reprezentačních trenérů Lubomír Vojta.

Olomoucká rodačka pochází ze známe cyklistické dynastie Kaňkovských. Její otec je například několikanásobný mistr Československé republiky v cyklistice.

Právě teď Sára Kaňkovská druhá na ME elite v keirinu. Miluji překvapení.

Zveřejnil(a) Dukla Brno Sprint (www.DuklaBrnoSprint.cz) dne Sobota 14. listopadu 2020

Pro českou výpravu v Bulharsku vybojovala druhou medaili. Stříbro získal v prvním soutěžním dnu tým sprinterů ve složení Tomáš Bábek, Dominik Topinka, Martin Čechman a Jakub Šťastný.

Bábek patřil i ke spolufavoritům keirinu, který v roce 2016 na ME ovládl, ale musel se spokojit s účastí v malém finále. Závod útěchy suverénně vyhrál a obsadil celkové sedmé místo. Šampionem se stal už potřetí Maximilian Levy z Německa, jenž už v Plovdivu byl i nejrychlejším sprinterem.

Malé finále v keirinu jeli i Veronika Jaborníková (celkově 8.) a Martin Čechman (10.). Umístění v desítce vybojovala také zkušená Jarmila Machačová, která v bodovacím závodě nedotáhla k úspěchu žádný z nástupů a skončila osmá. 

Co je keirin?

Je to disciplína dráhové cyklistiky původem z Japonska. Jezdci nejprve absolvují několik kol za vodičem, jedoucím obvykle na elektrokole, malém motocyklu či mopedu. Ten dráhu opustí zhruba 600 až 700 metrů před cílem, poté následuje sprint závodníků do cíle.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto UEC - Union Européenne de Cyclisme

Štítky dráhařka, Olomouc, Kaňkovská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.