pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Zastupitelstvo Olomoucké kraje schválilo odložení olympiády dětí na rok 2022

Zastupitelstvo Olomouckého kraje dnes kvůli pandemii koronaviru schválilo odložení termínu chystané letní olympiády dětí a mládeže na rok 2022. Velké sportovní klání měl kraj podle původních plánů hostit příští rok v létě. Do Olomouckého kraje má na letní olympiádu zamířit z celého Česka více než 4400 účastníků, z nichž 3700 budou mladí sportovci.

„Olympiádu nechceme rušit, ale pouze odložit," řekl dnes zastupitelům hejtmanův náměstek Michal Zácha (ODS). Podle něj bude hejtmanství o rozhodnutí zastupitelstva ihned informovat Český olympijský výbor a všechny partnery, kteří se na přípravě olympiády podílí.

Radní návrh na odložení letní olympiády dětí a mládeže zdůvodnili nepředvídatelným vývojem pandemie, což velmi komplikuje organizaci akce. Podle radních nemohly být zorganizovány důležité organizační porady. Při pořádání letní olympiády v původním termínu, tedy příští rok na přelomu června a července, by krajskému úřadu mohly vzniknout další náklady na nákup testů, desinfekcí, roušek či zajištění důkladného úklidu sportovišť.

Krajští radní upozornili na to, že kvůli pandemii koronaviru se zatím vznáší otazníky nad účastí veřejnosti a rodičů na ceremoniálech i sportovních soutěžích. Velké organizační problémy by také způsobila případná nákaza v řadách účastníků.

Chystaná letní olympiáda dětí a mládeže měla původně plánovaný rozpočet 36 milionů korun, přičemž 15 milionů korun připadlo na Olomoucký kraj. Odhadované náklady hejtmanství ale mezitím kvůli nárůstu ceny za ubytování a stravování účastníků vzrostly o bezmála 4,5 milionu korun na 19,5 milionu korun.

Podle Českého olympijského výboru je možné dětskou olympiádu uspořádat příští rok, protože se zlepší epidemiologická situace, a to i díky očkování. Radním se ale nezamlouvá jeho návrh, aby byla letní olympiáda příští rok případně posunuta na září. Případné zrušení olympiády krátce před jejím zahájením by podle radních způsobilo organizátorům značné finanční ztráty. Podle hejtmanství je proto lepší olympiádu odložit na rok 2022.

Letní olympiádu dětí a mládeže měla příští rok v létě hostit města Olomouc, Prostějov, Přerov, Kojetín a Velká Bystřice. Děti ze všech krajů měly závodit na třech desítkách sportovišť. Olympijský dům je plánován v olomoucké Pevnosti poznání. První olympiáda dětí a mládeže byla v Česku v roce 2003. Hry mají letní a zimní variantu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ODM

Štítky ČR, správa, sporty, koronavirus, děti, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.