čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Před lety jeden z nejmodernějších lyžařských areálů. Příčná je ale nyní k prodeji

Radnice ve Zlatých Horách na Jesenicku nabídla k prodeji svůj lyžařský areál Příčná. Město jej vybudovalo za pomoci evropských dotací, poprvé se lyžařům otevřelo v březnu 2007. Tehdy šlo o jedno z nejmodernějších středisek v Jeseníkách, stavba přišla na více než sto milionů korun. Radnice jej na svých stránkách nyní nabízí za minimální prodejní cenu 36,8 milionu korun.

Prodej lyžařského areálu zvažovali podle starosty zastupitelé již před dvěma lety, tento krok schválili nakonec loni v prosinci, upozornil Český rozhlas Olomouc. „Nájemce, který areál provozoval sedm let, ukončil loni na konci května smlouvu. Myslíme si, že v současné době by bylo lepší areál prodat, určitě tam budou třeba další investice do rozvoje. Schválili jsme proto prodej, je to lepší varianta než pronájem," řekl v úterý Rác. Doplnil, že město ambice provozovat areál nemá.

Výstavba stála 106 milionů korun bez DPH

Stavbu lyžařského areálu Příčná zahájilo město v srpnu 2006. Náklady na stavbu dosáhly 106 milionů korun bez DPH. Zhruba polovinu z částky tvořily evropské dotace a ministerstva pro místní rozvoj, zbytek zaplatila obec formou postoupení pohledávky. V první fázi se vybudovaly sjezdovky, lanové dráhy, systém umělého zasněžování, osvětlení, obslužných objektů, kanalizace či trafostanice.

Plánovala se i druhá etapa s vybudováním druhé sjezdovky a další lanovky, která se už neuskutečnila. „Součástí záměru jsou i stavební povolení, která jsou prodloužena. Pokud by o to měl někdo zájem, může areál rozšířit směrem na horu Příčnou do výše tisíce metrů. Je to schváleno i v územním plánu, který umožňuje vznik několika sjezdovek. Tenkrát již k druhé etapě nedošlo," doplnil starosta.

Nabídky mohou zájemci podávat do 22. února

Novým lyžařským areálem se čtyřsedačkovou lanovkou a sjezdovkou dlouhou 1200 metrů chtěly Zlaté Hory posílit cestovní ruch a zvýšit počet návštěvníků. V okolí tehdy podobné horské středisko nebylo. Areál navíc leží v blízkosti česko-polských hranic a provozovatelé očekávali, že Poláci budou tvořit až 80 procent návštěvníků.

Zájemci o koupi střediska, jehož součástí jsou pozemky, stavby, technologie lyžařského areálu, sněžná děla i rolby, mohou své nabídky podávat do 22. února, stojí na stránkách www.zlatehory.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto navstivtejeseniky.cz

Štítky ČR, správa, rekreace, Zlaté Hory, Jesenicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.