středa 24. dubna 2024 Jiří

Co přinesl druhý den ping pongového Czech Open? Sledujte čtvrteční výsledky

Druhý herní den Czech Open, čtvrtek, odehrávající se na Sportovní hale UP, přinesl zajímavé výsledky. Koukněte na ně.

Jan Valenta na svém prvním turnaji ITTF World Tour postoupil do hlavní soutěže

V Olomouci zakončili boje v kvalifikačních skupinách muži a žen do 21 let. Do hlavní soutěže Czech Open 2016 v této kategorii byl přímo nasazen pouze Tomáš Polanský a v prvním kole ho v kategorii mužů doplní ještě další tři hráči. V kategorii žen si první kolo zahrají pouze dvě české reprezentantky.

Suverénním způsobem si postup zajistil David Reitšpies, který ve svém druhém zápase opět nezaváhal, porazil Slováka Petera Ingemara 3:0 a jako jediný z Čechů skupinu vyhrál. Z druhého místa postoupili Stanislav Kučera a také Jan Valenta, který startuje vůbec na svém prvním turnaji světového okruhu mezi dospělými. Po vítězství 3:0 nad Rumunem Alexandru Manolem zajistil postupové místo ve skupině a rozdával úsměvy na všechny strany. "Byl to hodně těžký zápas, protože Manoleho znám a vím, že to není snadný soupeř. Byl jsem ale správně naladěn a po vyhrané koncovce prvního setu jsem ucítil šanci. Bojoval jsem o každý míček a mám obrovskou radost, že se to povedlo," řekl teprve patnáctiletý český reprezentant.

V kategorii žen se na postup nejméně nadřela Kateřina Tomanovská. Vyhrála úvodní souboj s Polkou Agatou Zakrzewskou, pak sice prohrála s Lin Po-Hsuan z Taiwan 0:3, ale protože Slovenka Ema Labošová zápas s českou hráčkou skrečovala, postoupila Tomanovská z druhého místa. O poznání více sil stál postup Karolínu Mynářovou. S běloruskou Nadhezhdou Bogdanovou vyhrála až po pětisetové bitvě. Úplně spokojená se svým výkonem ovšem nebyla. "Trápila jsem se, mám na tomhle turnaji obrovské výkyvy. Zápas byl hodně o taktice, jakmile jsem udržela první dva míčky na stole a dostala se do hry, byla jsem lepší. Ale ne vždy se mi podařilo úplně se soustředit. Jsem ale ráda, že jsem postoupila a doufám, že se to zlepší."

Obrovskou dávku smůly si vybraly Barbora Kapounová a Markéta Ševčíková. Prvně jmenovaná v zápase o druhé místo ve skupině měla proti Srbce Izabele Lupulescuové výhodu jednoho mečbolu. Tu ale nevyužila a skončila ve skupině třetí. Markéta Ševčíková senzačně, ale po zásluze, porazila doposud suverénní Eminu Hadziahmetovičovou z Bosny a Hercegoviny, ale nakonec kvůli horšímu poměru setů skončila třetí.

Jiří Vráblík postoupil i přes nepříjemného Taiwance Huang Chien-Tua

Velmi početné zastoupení bude mít Česká republika v prvním kole hlavní soutěže turnaje Czech Open v Olomouci. Zejména v kategorii mužů se podařilo z kvalifikace postoupit prakticky všem papírovým favoritům.

Trojici nasazených Dmitrije Prokopcova, Davida Konečného a Lubomíra Jančaříka doplní další tři hráči. Jako první se z postupu mohl radovat Tomáš Tregler. Porazil v sedmisetové bitvě výsledkem 18:16 v rozhodujícím dějství Maďara Krisztiana Nagyho. Zápas ovšem neoznačil přívlastkem bojovný. Spíše to byla otázka toho, kdo se lépe vyrovná s handicapem stolu v rohu haly. "Je to fakt, ten stůl je na hranici hratelnosti, je tam na jedné straně hodně špatné světlo. Oba jsme sety právě na té straně prohrávali a byla to vlastně otázka štěstí, kdo se s tím v koncovce lépe popere. Nějaké mečboly měl soupeř, nějaké pak já. Nakonec mi to vyšlo a jsem moc rád, že jsem splnil cíl, tedy postoupil do hlavní soutěže. Tam už ale budu muset hrát trochu lépe, protože se nějak nemohu dostat na začátku sezony do herní pohody," přiznal po zápase Tomáš Tregler.

O poznání spokojenější byl po výhře na Taiwancem Huang Chien-Tuem zkušený Jiří Vráblík. Vyhrál 4:2 a rovněž jemu vítězství ve skupině otevřelo cestu do hlavní soutěže. "Bylo to opravdu těžké, protože Asiaté jsou hodně nevyzpytatelní. Patřím mezi ty hráče, kteří raději nastoupí proti silnějšímu Evropanovi, než nějakému neznámému Taiwanci. Zbytečně jsem s ním prohrál jeden nebo dva sety, nevyužil jsem snad šest setbolů. Prostě hloupé chyby, které pramenily trochu z nervozity a očekávání, co soupeř předvede. Ale povedlo se a jsem moc rád."

Cesta Pavla Širučka mezi 64 hráčů hlavní soutěže byla ještě o něco komplikovanější. Před úvodním zápasem ve skupině totiž český hráč neprošel kontrolou na rakety a musel hrát s vypůjčenou. "Nějak jsem to zvládl, ale moc příjemné to nebylo. Ono se řekne, hrát proti Íránci, jenže dneska jsou na světě celkem dobří hráči prakticky všude. Druhý zápas s Italem Baciocchim jsem začal zbytečně nervózně. Čekal jsem, že bude lepší, než jaký nakonec opravdu byl. Takže jsem hodně kazil a prohrál dva sety. Pak už to ale bylo dobré a myslím, že jsem vyhrál zaslouženě," komentoval cestu za postupem.

Do mezistupně kvalifikace museli dva čeští hráči, kteří sice skupinu vyhráli, ale měli smůlu, že jejich skupiny měly pořadové číslo vyšší, než 27. Jakub Kleprlík prohrál s Korejcem Lee Jungsang a Tomáš Polanský nestačil na Švéda Simona Arvodssona.

Mezi českými hráčkami už tolik veselí nebylo. Do hlavní soutěže, ve které jsou přímo nasazeny Hana Matelová a Renáta Štrbíková, se probojovala pouze Kateřina Tomanovská. Zvládla rozhodující duel s Portoričankou Malenie Diazovou a vyhrála ho 4:1. "Skupina nebyla nijak extrémně těžká, ale přesto mám velikou radost, že se mi podařilo postoupit. Důležitý moment byl už v prvním zápase se Slovenkou Lucii Truksovou, kdy jsem otočila nepříznivý stav 1:3 a vyhrála jsem. Pak sice přišla porážka od indické hráčky, ale tam jsem cítila, že minimálně jeden set jsem jí ještě mohla vzít. Nejlepší výkon jsem podala určitě proti Portoričance. Hrála jsem dobře takticky a především po celou dobu jsem byla soustředěná. Tohle byl základ a pochopitelně také bude v dalších zápasech," ohlédla se za třemi duely v kvalifikační skupině.

Další české reprezentantky skončily na třetím nebo čtvrtém místě ve skupině a turnaj pro ně skončil. Nejblíže postupu měla zřejmě Lenka Harabaszová, která v duelu se Slovinkou Alex Galičovou za stavu 2:2 na sety sehrála dlouhatánský pátý set. Prohrála ho 19:21 a pak už nenašla dostatek sil na zvrat.

Tomáš Polanský jediný postoupil ve dvouhře mužů do 21 let

Jediným mladým českým hráčem, který dokázal přejít přes první kolo dvouhry mužů do 21 let byl Tomáš Polanský. Porazil Poláka Jakuba Folwarského 30 na sety a ve druhém kole změří síly s Taiwancem Liao Chng-Tingem.

Bronzový medailista z dvouhry na letošním juniorském šampionátu v Záhřebu byl nasazen přímo mezi 32 nejlepších a podle vlastních slov měl při losu druhého štěstí. "Byl jsem po vyřazení v soutěži mužů dost naštvaný, protože jsem se těšil, že si zahraju první kolo i tam. Ale lepší los jsem si v juniorce snad opravdu přát ani nemohl. Polský obranář mi seděl, hrál jsem v klidu a docela dobře. Takže to bylo vlastně velmi snadné," přiznal Tomáš Polanský, ovšem při otázce na šance ve druhém kole mu úsměv z tváře zmizel. "Tawianec je fakt hodně dobrý, takže to bude těžké. Rozhodně bude favoritem, ale já se pokus ho nějak zaskočit a vyhrát."

Ostatní tři čeští zástupci už takové štěstí při losování neměli. Kadet Jan Valenta prohrál s Korejcem Park Ganghyeonem 0:3, Stanislav Kučera s Kazachstáncem Kirillem Garassimenkem 1:3 a David Reitšpies s dalším Korejcem Park Jeongwoo rovněž 1:3.

První část turnaje v Olomouci má za sebou také čtyřhra. Mezi šestnáct dvojic se probojovaly pouze páry Karin Adámková s Anetou Kučerovou a Renáta Štrbíková s Lenkou Harabaszovou. Doplnily tak jedinou nasazenou dvojici Dana Čechová, Hana Matelová. V mužském deblu bude bojovat pouze nasazený pár Tomáš Konečný, Dmitrij Prokopcov.

Výsledky

Kvalifikace do hlavní soutěže

Dvouhra mužů do 21 let: David REITŠPIES - Ingemar Peter (Sloven.) 3:0 (5,4,6), Cristian Pletea (Rum.) - Stanislav KUČERA 3:1 (8,6,-10,6), Samuel Kalužný (Sloven.) - Jiří MARTINKO 3:2 (8,8,-5,-2,4), Roman Rezetka (Sloven.) - Patrik KLOS 3:2 (3,-15,-9,5,6), Stanislav KUČERA - Adam Brat (Sloven.) 3:2 (9,-9,-11,5,8), Jakub Folwarski (Pol.) - Vlastimil BUBEN 3:0 (8,10,5), Jan VALENTA - Alexandru Manole (Rum.) 3:0 (10,7,9).

Dvouhra žen do 21 let: Wan Yuan (Něm.) - Karolína MYNÁŘOVÁ 3:0 (9,3,2), Asai Hitoe - Nikita PETROVOVÁ 3:1 (-9,4,5,10), Markéta ŠEVČÍKOVÁ - Lucia Truksová (Sloven.) 3:2 (12,-5,-5,3,9), Lin Chia-Hsuan (Taiwan) - Kristýna ŠTEFCOVÁ 3:0 (4,9,3), Lin Po-Hsuan (Taiwan) - Kateřina TOMANOVSKÁ 3:0 (14,7,11), Barbora KAPOUNOVÁ - Celine Reustová (Švýc.) 3:2 (7,-9,-8,1,7), Karolina MYNÁŘOVÁ - Nadhezhda Bogdanova (Běl.) 3:2 (8,-6,6,-9,8), Melanie Diazová (Portor.) - Nikita PETROVOVÁ 3:1 (4,7,-11,6), Kateřina TOMANOVSKÁ - Ema Labošová (Sloven.) 3:0 w.o., Kristýna ŠTEFCOVÁ - Aleksandra Falarzová (Pol.) 3:1 (-10,10,6,4), Markéta ŠEVČÍKOVÁ - Emina Hadziahmetovičová (Bosna a Herc.) 3:2 (7,-10,-6,8,6), Izabela Lupulescuová (Srb.) - Barbora KAPOUNOVÁ 3:2 (8,-9,-9,12,4).

Kvalifikace dvouhry

Dvouhra mužů: Tomáš POLANSKÝ - Martin Allegro (Bel.) 4:3 (-10,5,-7,-8,9,7,7), Park Chan-Hyeok (Kor.) - František PLAČEK 4:1 (-1,9,7,5,9), Lee Jungsang (Kor.) - Petr DAVID 4:2 (11,7,8,-8,-6,4), Sathiyan Gnanansekaran (Ind.) - Ondřej BAJGER 4:0 (17,7,7,8), Tomáš TREGLER - Krisztian Nagy (Maď.) 4:3 (7,-9,6,-4,5,-6,16), Peter Šereda (Sloven.) - David REITŠPIES 4:3 (10,8,4,-9,-8,-5,10), Jiří VRÁBLÍK - Huang Chien-Tu (Taiwan) 4:2 (10,-10,7,-16,8,5), Pavel ŠIRUČEK - Alessandro Baciocchi (It.) 4:2 (-7,-12,2,2,5,9). Mezistupeň kvalifikace: Lee Jungsang (Kor.) - Jakub KLEPRLÍK 4:0 (9,3,10,2), Simon Arvodsson (Šv.) - Tomáš POLANSKÝ 4:2 (-2,11,-10,8,9,5).

Výsledky českých reprezentantů

Dvouhra žen: Kateřina TOMANOVSKÁ - Melanie Diazová (Portor.) 4:1 (9,-6,7,8,6), Kristýna ŠTEFCOVÁ - Alina Nikitchanková (Běl.) 4:2 (8,-10,2,7,-7,6), Gui Lin (Bra.) - Kristýna MIKULCOVÁ 4:3 (5,-8,-7,-6,8,2,6), Alex Galičová (Slovin.) - Lenka HARABASZOVÁ 4:2 (6,7,-7,-12,19,6), Lin Po-Hsuan (Taiwan) - Karolina MYNÁŘOVÁ 4:0 (9,7,8,6), Maki Shiomiová (Jap.) - Tamara TOMANOVÁ 4:0 (9,7,7,7), Mouma Dasová (Ind.) - Barbora KAPOUNOVÁ 4:1 (11,9,-7,5,9), Stephanie Loeuilletteová (Fr.) - Aneta KUČEROVÁ 4:0 w.o., Magdalena Sikorská (Pol.) - Karin ADÁMKOVÁ 4:0 (11,3,8,8), Linda Bergströmová (Šv.) - Nikita PETROVOVÁ 4:1 (9,10,-11,5,4).

Dvouhra mužů do 21 let, 1. kolo: Kirill Garassimenko (Kaz.) - Stanislav KUČERA 3:1 (8,4,-7,7), Tomáš POLANSKÝ - Jakub Folwarski (Pol.) 3:0 (3,6,12), Park Jeongwoo (Kor.) - David REITŠPIES 3:1 (8,15,-11,4), Park Ganghyeon (Kor.) - Jan VALENTA 3:0 (5,7,10).

Čtyřhra mužů, kvalifikace: Tomoya Fujimura, Kazuhoro Yoshimura (Jap.) - Lubomír JANČAŘÍK, Pavel ŠIRUČEK 3:0 (6,7,6), Andrea Landrieu, Romain Lorentz (Fr.) - Tomáš POLANSKÝ, David REITŠPIES 3:0 (7,4,9).

Čtyřhra žen, kvalifikace: Karin ADÁMKOVÁ, Aneta KUČEROVÁ - Rahel Aschwanderová (Švýc.), Andrea Todorovičová (Srb.) 3:0 (5,9,8), Renáta ŠTRBÍKOVÁ, Lenka HARABASZOVÁ - Gui Lin (Bra.), Zhang Mo (Kan.) 3:1 (4,-7,8,5), Manika Batraová, Mouma Dasová (Ind.) - Tamara TOMANOVÁ, Kateřina TOMANOVSKÁ 3:0 (5,11,6).

Kompletní výsledky najdete zde.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.