pátek 29. března 2024 Taťána

Na letošní extrémní Winter Survival v Jeseníkách se chystá šedesát elitních vojáků

Celkem šest desítek vojáků z Česka i zahraničí zamíří na konci ledna do Jeseníků na tradiční nejtěžší armádní klání s názvem Winter Survival. Letos se náročné soutěže s přesuny v terénu i se spaním pod širým nebem zúčastní borci také z Belgie, Rakouska či Ukrajiny.

Poprvé v historii soutěže se na start závodu postaví také dvě družstva z policie, jde o zásahové jednotky Moravskoslezského a Jihomoravského kraje.

Klání na bázi zimního přírodního víceboje se uskuteční v Hrubém Jeseníku od 28. ledna do 2. února. „Mezinárodního závodu Winter Survival 2018 se zúčastní 60 českých a zahraničních vojáků. Českou armádu bude reprezentovat 14 družstev. Z Belgie, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska a Ukrajiny přijede šest armádních týmů," uvedl mluvčí závodu Pavel Pazdera. S vojáky poprvé poměří své síly také policisté.

Organizátoři soutěže, která podle nich nemá ve světě obdoby, testují závodníky po fyzické i psychické stránce. Během čtyř soutěžních dnů musí soutěžící kromě stokilometrového přesunu překonávat skalní stěny, vodní toky a říční rokle. Nechybí orientační běh na sněžnicích a měřené sjezdy na lyžích. V programu je také poskytování první pomoci a transport zraněného, či střelba. Dvě noci stráví ve volné přírodě. Příslušníci Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany v Brně připravili pro vojáky-závodníky také několik zcela nových disciplín.

Armádní soutěž má dlouholetou tradici, letos se pojede po čtyřiadvacáté. Každoročně přitom čekají závodníky jiné podmínky - v některých ročnících odolávali tuhým mrazům, nedostatek sněhu jim zase ztěžuje přesuny na lyžích. Loni klání vyhrál 43. výsadkový prapor z Chrudimi. České týmy obsadily v mimořádně náročné soutěži i druhé a třetí místo, a uspěly tak v zahraniční konkurenci. Pořadatelé loňský ročník označili za obzvlášť těžký, o čemž vypovídá i odstoupení řady týmů. Z 18 nakonec závod dokončilo 13 družstev.

Autoři | Foto Facebook Winter Survival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.