čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Ovčárna je beze sněhu, lyžařská sezóna v Jeseníkách skončila

Zimní sezona v Jeseníkách definitivně skončila. Provozovatelé nejvýše položeného tuzemského lyžařského střediska na Ovčárně plánovali, že se vleky znovu rozjedou tento víkend, vysoké teploty ale jejich plány překazily. Nezalyžují už ani běžkaři, stopa již byla odhrnuta. Lidé si však na horách mohou stále užít poslední stopy zimy. V nejvyšších partiích hor leží místy kolem 40 centimetrů sněhu a pořád platí první stupeň lavinového nebezpečí.

„Lyžařská sezona už byla i na Pradědu ukončena. Je tady nyní kolem 40 centimetrů sněhu, jsou to spíše fleky, které se drží ve stínu. Běžecká stopa je strojově prohrnuta, takže už to není ani pro běžkaře. Na Ovčárně se ještě minulý víkend plánovalo, že se vleky znovu rozjedou. Ale podmínky jsou nyní takové, že je tady skoro 15 stupňů ve stínu, fouká teplý vítr a sníh mizí doslova před očima. Určitě se nebude lyžovat, tady už je pěší turistika a jezdí cyklisté," řekl dnes dispečer jesenické horské služby Tomáš Skokan.

Podle provozovatele lyžařského střediska na Ovčárně Josefa Figury by se sice ještě lyžovat dalo při rozhrnutí sněhu, ale stálo by to velké úsilí. „Přes týden už vleky nejely, plánovali jsme, že ještě pojedeme o víkendu. Na některých místech však sníh už slezl a musel bych sníh rozvážet. Děkujeme všem návštěvníkům za přízeň, těšíme se na ně v letní sezóně," řekl Figura.

Ovčárna leží v národní přírodní rezervaci v nadmořské výšce 1440 metrů. Přírodního sněhu je tu i na jaře dostatek, od ochranářů však měl areál kvůli své poloze povolen provoz jen do konce dubna. Oproti loňsku tak sezona v Jeseníkách skončila dříve. Loni se lyžaři proháněli po svazích na Ovčárně ještě na konci dubna, na své si tehdy přišli i běžkaři; běžecké stopy byly protažené z Ovčárny na Švýcárnu a Praděd i v okolí Paprsku ještě 23. dubna. Na horách v té době ještě hustě sněžilo, horská služba v Jeseníkách ke konci dubna vyhlásila druhý stupeň z pětibodové škály lavinového nebezpečí.

 

Autoři | Foto By Pudelek (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0-3.0-2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.