sobota 20. dubna 2024 Marcela

Na Světový pohár v parkuru míří do Olomouce top čeští i zahraniční jezdci

Pátý ročník mezinárodních parkurových závodů J&T BANKA CSI3*-W Olomouc zařazených do Světového poháru Mezinárodní jezdecké federace odstartuje již za necelý měsíc! Konat se bude od 21. do 24. června 2018 za účasti TOP českých i zahraničních jezdců…

Chybět by např. neměl obhájce vítězství v loňské Grand Prix Olomouce Aleš Opatrný, ale také další přední jezdci z tzv. A-kádru české parkurové reprezentace. Ti mají kalendář opravdu velmi nabitý, a ne vždy se každému z nich podaří do seznamu závodů zařadit i start při mítinku J&T BANKA CSI3*-W Olomouc. Start na domácím Světovém poháru je však pro ně srdeční záležitostí. 

Zmíněný Aleš Opatrný, který před rokem zvedl obrovskou vlnu nadšení, když s koněm Dimarem V D Looise Heide nenašel přemožitele v hlavní soutěži olomouckého Světového poháru, je společně s Annou Kellnerovou členem týmu Prague Lions v rámci prestižní světové série Global Champions League. Její termínová listina letos naštěstí vyšla dobře ve vztahu k mítinku v Olomouci. Ten totiž proběhne v mezičase závodů Global Champions v portugalském Cascais / Estoril a v Monaku. I proto je reálné, že diváci budou moci sledovat oba dva zmíněné jezdce. A nejen je! V přihláškách figurují i další TOP česká parkurová jména jako jsou (dle aktuálního pořadí ve světovém žebříčku) Ondřej Zvára (295.), Zuzana Zelinková (428.) a Kamil Papoušek (668.). Do první pětistovky jezdců se řadí ještě vedle Aleše Opatrného (255.) a Anny Kellnerové (498.) i Emma Augier de Moussac (345.). Ta však v Olomouci s největší pravděpodobností soutěžit nebude. 

„Do Olomouce se opět moc těším. Jsou to skvělé závody a panuje tam pokaždé výborná atmosféra i díky nádherné divácké kulise. Před olomouckým Světovým pohárem bych měl startovat při Global Champions od 7. do 9. června ve francouzském Cannes a pak ještě od 14. do 16. června v portugalském Cascais / Estoril, odkud vlastně pojedu téměř rovnou do Olomouce. S ohledem na zmíněné červnové starty však v Olomouci budu mít pouze mladší koňské svěřence. Do velké túry by to měli být osmiletý Chablou a devítiletý Clintgold. Oba to jsou velmi nadějní koně a věřím, že budou na parkurech německého stavitele Petera Schumachera předvádět velmi dobré výkony,“ uvedl Aleš Opatrný. 

Nejvyšší kategorií závodů J&T BANKA CSI3*-W Olomouc je CSI3*. V jejím rámci jsou vypsané tři túry – Silver Tour, Gold Tour a nejobtížnější Diamond Tour. Ta vyvrcholí nedělní Grand Prix Olomouc FEI World Cup. V této soutěži s výškou překážek do 160 centimetrů si účastníci budou moci zároveň splnit kvalifikační limity pro Světové jezdecké hry WEG 2018 v Tryonu (USA) a také pro mistrovství Evropy, jež se bude konat v roce 2019 v Rotterdamu (NED). Olomoučtí pořadatelé každoročně myslí i na juniory. Ty čekají během túry CSIJ-A tři soutěže. Stejný počet parkurů vyroste pod rukama course designera Petera Schumachera také pro jezdce do 25 let. Další túrou, která k olomouckému mítinku neodmyslitelně patří je kategorie CSIYH1* zahrnující soutěže určené mladým koním ve věku šesti a sedmi let. Pro ně budou připravené také tři parkury. 

Podrobné informace najdete na internetových stránkách akce s adresou www.csiolomouc.cz

Tisková zpráva | Foto Jan Andreáš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.