sobota 20. dubna 2024 Marcela

Házenkářky neberou v první fázi kvalifikace nic jiného než postup

České házenkářky čeká první fáze kvalifikace mistrovství světa v roce 2015, kterou bude tříčlenný turnaj v Olomouci. Svěřenkyně Jana Bašného se nejprve na Hané v pátek utkají s Ázerbájdžánem a v neděli změří síly s Litvou. Do červnového play off projde pouze vítěz skupiny a Češky proti papírovým outsiderům neberou nic jiného než postup.

"Nejdůležitější bude relativně papírově slabší soupeře nepodcenit a dodržet při zápasech naši vhodnou taktiku. My se musíme starat o svou hru a vnutit ji soupeřkám," řekl Bašný. "Cíl je jasný, postoupit z tohoto kvalifikačního turnaje do play off a zahrát si na jaře o účast v Dánsku," dodal kouč.

S Litvou se české hráčky utkaly v první fázi světové kvalifikace už před čtyřmi lety a vyhrály přesvědčivě 37:21. Svou skupinu tehdy ovládly s plným bodovým ziskem, na šampionát ale přes play off nepostoupily.

"Tuším, že důležitější, těžší a zřejmě i rozhodující bude právě nedělní utkání s Litvou, proto bych na něj chtěl šetřit ty důležitější hráčky," naznačil Bašný, že proti Ázerbájdžánu postaví jinou sestavu než proti Litvě.

V přípravě využil služeb sportovního psychologa Michala Šafáře, který se rovněž věnuje dvojnásobné vítězce tenisového Wimbledonu Petře Kvitové. "Pro nás je nejdůležitější, aby hráčky zvládly roli favoritek. V tom jim má pomoc právě Michal Šafář," řekl Bašný.

Kvůli dlouhodobějším zdravotním problémům nakonec nenastoupí opora Iveta Luzumová, i bez ní by si ale měl český tým, který startoval na posledních dvou velkých šampionátech, s oběma soupeři poradit. Bašného potěšilo středeční modelové přípravné utkání s dorostenci Zubří.

"Zjistil jsem, v jaké individuální formě hráčky jsou, a to mě uklidnilo. Z předchozích tréninků jsem byl trochu nervózní, protože to nebylo ono. Teď už jsem spokojený. Z naší strany to byl kvalitní zápas, podařilo se nám zabudovat do hry prvky, které jsme chtěli," dodal Bašný.
   

Program turnaje:

  •     Pátek 28. listopadu: 18:00 Česko - Ázerbájdžán.
  •     Sobota 29. listopadu: 17:00 Litva - Ázerbájdžán.
  •     Neděle 30. listopadu: 11:00 Česko - Litva (ČT Sport).

Autor: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.