pátek 29. března 2024 Taťána

Jeseníky hlásí slušnou návštěvnost, přijelo dost běžkařů

Poměrně slušnou návštěvnost lyžařů hlásí za uplynulý víkend Jeseníky. Kromě milovníků sjezdového lyžování hory zaplnili také běžkaři, kteří se vydali po stopách řady strojově upravovaných tras. Na své si přišli lidé především v sobotu, kdy v nejvyšších částech panovalo slunečné počasí. V horách leží až půl metru sněhu, v Jeseníkách platí stále první stupeň lavinového nebezpečí. Během víkendu zasahovali horští záchranáři u osmi případů.

"V sobotu bylo počasí ideální, teploty se držely těsně pod nulou. Návštěvnost ve střediscích byla střední, téměř všude se již lyžuje. hodně bylo na horách běžkařů, návštěvnost ve strojově upravovaných trasách byla poměrně vysoká," řekl dnes ČTK šéf jesenické horské služby Michal Klimeš. Podotkl, že od návštěvnosti neodradilo sportovce ani dnešní mlhavé počasí s nárazovým větrem.

S návštěvností jsou spokojeni například v jednom z nejmodernějších areálů v Koutech na Šumpersku. Podle zástupce střediska Petra Marka prošlo branami areálu za uplynulé dva dny na 1500 lidí. "Potvrzuje se, že lidé čekali na možnost si zalyžovat, návštěvnost byla lepší než loni v předvánočním období. Sněhu máme nyní dost, uvidíme, jak to bude dál vypadat s počasím," řekl ČTK Marek.

Další vleky spustilo už také nejvýše položené středisko v tuzemsku na Ovčárně, které kvůli své poloze spoléhá pouze na přírodní sníh. "Máme spuštěn vlek A, velký a malý Václavák a vlek C. Přírodního sněhu leží na sjezdovkách od 60 do 90 centimetrů sněhu," řekl ČTK provozovatel areálu Josef Figura. Doplnil, že se na Ovčárně pohybovalo také dost běžkařů.

Premiéru má za sebou tento víkend i středisko v Petříkově. Tam se podle provozovatele Josefa Kaštyla připravují především na hlavní sezonu, která vypukne o vánočních svátcích. "Návštěvnost byla slabší, lidí před Vánocemi moc není. Sníh je, ale potřebovali bychom ještě jednu noc do zasněžení. Hlavní sezona pro nás začíná 25. prosince ve 12:00, kdy začínají najíždět lidi na chaty. Druhý vánoční svátek už jedeme naplno," řekl Kaštyl. Dodal, že v areálu leží kolem 30 centimetrů sněhu.

Podle dispečera horské služby Jaroslava Tejnského zaznamenali záchranáři na horách během víkendu osm úrazů. "V sobotu jich bylo pět. Dnes tři, z toho všechny na Ovčárně," řekl ČTK Tejnský. U sobotního úrazu na Dolní Moravě musel podle něj zasahovat i lékař.

V Jeseníkách stejně jako v Krkonoších zůstává první stupeň z pětibodové škály lavinového nebezpečí. Znamená to minimální ohrožení, sníh je na horách podle horské služby stabilní.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.