pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Sezona se v Jeseníkách rozjíždí pozvolna, zájem lyžařů je malý

Zimní sezona se v Jeseníkách zatím rozjíždí pozvolna. V nejvyšších moravskoslezských horách leží až 85 centimetrů sněhu, upravené a hojně využívané jsou i některé tratě pro běžkaře. Níže položená střediska ale spoléhají na technický sníh a vyhlížejí mrazivé počasí, aby mohla své sjezdovky zasněžit. Návštěvnost hor byla o víkendu podprůměrná, shodují se provozovatelé.

"Dorazilo do 300 lidí denně, návštěvnost je zatím nízká," řekla ČTK Markéta Sittová ze Ski areálu Kouty, kde je na sjezdovkách od 25 do 60 centimetrů sněhu. O víkendu zde jela lanovka a dva vleky, přes týden bude podle Sittové v provozu vlek jediný. Pěkného sobotního počasí využili v Koutech dva zamilovaní lidé k uzavření sňatku, když si své ano řekli u lanovky v 1100 metrech nadmořské výšky.

Průměrnou návštěvnost zaznamenalo středisko na Ramzové. "Podmínky k lyžování jsou přitom ideální a i počasí bylo pěkné," uvedla zástupkyně areálu Karla Kubíčková. Podobně na tom byli v Branné. "Sněhu je dost a návštěvnost byla asi 400 lidí každý den," uvedl provozovatel Rostislav Procházka. Oba areály by uvítaly mráz, aby mohly nadále zasněžovat. "Na rozjetí červené sjezdovky potřebujeme ještě den mrazu," doplnil Procházka.

Se sněhem nemá problém nejvýše položený lyžařský areál v tuzemsku na Ovčárně. "Podmínky jsou velmi dobré, sněhu máme v průměru od 70 do 85 centimetrů," řekl provozovatel Josef Figura. Přes krásné počasí ale s víkendovou návštěvností spokojený nebyl. "Lidí bylo málo, protože musejí platit za vjezd k nám 400 korun za osobní auto," povzdechl si Figura.

Podle dispečera jesenické horské služby Jiřího Hejtmánka jsou upraveny běžecké trasy z Ovčárny až na Červenohorské sedlo. Záchranáři podle něj o víkendu ošetřili sedm úrazů a připsali si i jednu úspěšnou pátrací akci po ztraceném muži. V Jeseníkách platí momentálně první, tedy nejnižší stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Znamená převážně bezpečné podmínky pro túry a minimální ohrožení.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.