středa 24. dubna 2024 Jiří

Tento týden se u nás koná mistrovství světa v orientačním běhu

Na 19. ročník akademického mistrovství světa v orientačním běhu zavítá tento týden do Olomouce 326 závodníků z 32 zemí. Své síly poměří v Kroměříži, v okolí Svatého Kopečku, v Nectavském údolí a v lesích na Protivanovsku. Závěrečný ceremoniál je naplánován na sobotu do olomouckého letního kina.

Medaile pro orientační běžce navrhla biatlonistka Soukalová - stříbrná medailistka z olympijských her v Soči. Stala se poprvé autorkou medailí. V sobotu její dílo ponesou na krku akademičtí orientační běžci z celého světa, kteří po celý tento týden poměří své síly v okolí Olomouce, Prostějova a Kroměříže. Biatlonistka, která je absolventkou oboru ražené medaile a mince, pro sportovce zvolila motiv střelky z kompasu a na rubu nechybějí dominanty Olomouce.
   

Medaile vytvořená českou olympioničkou a medailérkou nese řadu zvláštností. "Zajímavostí je unikátní upevnění stuhy, které si Gabriela prosadila. Medaile nemá žádné očko ani poutko, stuha je přímo vřezána do medaile. I ve firmě, kde byla medaile vyráběna, to dělali poprvé. Je to zvláštnost pro vytváření nového postupu při vytváření medailí pro sportovní soutěže," řekl dnes novinářům ředitel akademického mistrovství světa v orientačním běhu Dušan Vystavěl.
   

Soukalová na lícní stranu umístila mapu a střelku z kompasu, rub medaile tvoří dominanty regionu - olomoucký Sloup Nejsvětější Trojice, bazilika na Svatém Kopečku a vysílač Praděd v Jeseníkách. "Nechtěla jsem na přední straně použít obvyklý motiv běžce. Ráda dělám věci netradičně, snažila jsem se spíše o jednoduchost a čistotu," vzkázala Soukalová, která byla přítomna i první ražbě v Železném Brodu.
   

Pro absolventku Vyšší odborné uměleckoprůmyslové školy v Jablonci nad Nisou to byla první realizovaná medaile. "Ze všech nabídek jsem si vybrala akademické mistrovství. Orienťák jsem běhala na škole celkem rychle, ale vždycky jsem se ztratila," doplnila dvojnásobná stříbrná medailistka z letošní olympiády v Soči.

Více na: http://wuoc2014.cz/programme_cz.html

 

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.