pátek 26. dubna 2024 Oto

Olomoucké volejbalistky slaví velký úspěch, v Brně vyhrály Český pohár

Jeden z cílů vytčených pro tuto sezonu splněn. Volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc dotáhly svou pouť letošním ročníkem Českého poháru až do vítězného konce, když v posledním utkání brněnského turnaje Final Four zdolaly obhájkyně trofeje z Prostějova 3:1. Navázaly tak na své prvenství v soutěži z roku 2017, zatímco vloni skončily v pohárové soutěži druhé.

Oba týmy vlétly do zápasu s viditelnou vervou, a tak si fanoušci v prvním setu užívali souboj o každý míč. Před koncovkou byl stav srovnaný (17:17), pak se ale vysokoškolačkám podařilo připsat si dva body v řadě a Prostějov bral time out. Univerzita však po něm vedení ještě navýšila (22:18) a soupeř už zareagovat nezvládl. Úvodní sadu ukončila přesným útokem olomoucká univerzálka Orvošová - 25:21. 

Ve druhém dějství to byly od začátku volejbalistky Univerzity Palackého, kdo se snažil určovat tempo hry. Ve střední pasáži hry se navíc Olomouci podařilo odskočit až na 19:11, a i když se Prostějov činil na blocích a připsal si jich v této části zápasu hned šest bodových, na obrat to ani tentokrát nestačilo. Lídr extraligy po výsledku 25:19 zvýšil už na 2:0.

Boj o pohárovou trofej tím ale rozhodně neskončil; Prostějov ve třetím setu držel se svými soupeřkami krok (9:9) a poté šel sám do mírného vedení (11:9, 16:14). Olomoučanky sice skóre dorovnaly (17:17), jejich soupeřky však v koncovce dokázaly odskočit o čtyři body (23:19). Následoval olomoucký oddechový čas, který už ale Prostějovské nezastavil - 21:25.

Univerzita si spravila chuť na začátku čtvrté sady, v níž se rychle ujala výrazného vedení (11:4). Svěřenkyně Ľubomíra Petráše stav ještě dokázaly zkorigovat na 14:16, favorit však poté začal znovu navyšovat svůj náskok (24:16) a konečnou výhrou 25:17 po roční pauze znovu usedl na pohárový trůn. Nejlepší hráčkou turnaje byla vyhlášena olomoucká blokařka Veronika Trnková

„My jsme samozřejmě chtěli zvítězit, ale síla Olomouce je veliká a dnes potvrdili, že mají asi opravdu nejzkušenější tým z celé extraligy,“ uznal trenér poražených finalistek Ľubomír Petráš.

„Jsme rádi, že Český pohár je opět v Olomouci a naše pocity jsou fantastické, jako vždycky po takovém důležitém vítězství,“ neskrýval radost kouč vysokoškolaček Jiří Teplý.

Další důležitá bitva čeká olomoucké volejbalistky už v úterý 5. února, kdy se v úvodním čtvrtfinále evropského poháru CEV Cup představí od 17 hodin na palubovce rumunského družstva Stiinta Bacau. Na dalekou cestu se poslední české pohárové zástupkyně vydají hned brzy ráno po vítězném finále.

Tisková zpráva | Foto VK UP Olomouc

Štítky VK UP Olomouc, volejbal, pohár

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.