pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Volejbalistky úspěsně nakročily do čtvrtfinále Českého poháru, venku si poradily s Libercem 3:2

Na palubovce extraligového nováčka Dukly Liberec načaly svou pouť za obhajobou Českého poháru volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc. V úvodním čtvrtfinálovém duelu soutěže vysokoškolačky zvítězily na severu Čech po více než dvouhodinové bitvě 3:2. O postupujícím mezi poslední čtveřici pohárových účastníků se rozhodne 7. prosince na Hané.

Domácí tým, který si v minulém ligovém kole doma vyšlápl na mistrovský Prostějov a sebral mu první bod v této sezoně, začal také proti dalšímu favoritovi z Hané zostra a v úvodu prvního setu šel ihned do výrazného vedení. Univerzita pak sice svou ztrátu stahovala, vyrovnat už ale nestihla a úvodní dějství ztratila o čtyři body. Naopak ve druhé části duelu si solidní náskok vybudovali hosté a po výsledku 17:25 bez větších potíží srovnali.

Že zápas nebude rozhodně jednoduchý ani krátký, potvrdil i třetí set. Olomoučanky v něm vedly 18:14, potom nechaly dobře hrajícího soupeře dotáhnout, ale napínavou koncovku zvládly a po výhře 27:25 sahaly po celkovém vítězství. Na ně si ale musely ještě nechat zajít chuť. Ve čtvrtém pokračování jim k ukončení utkání nestačilo ani vedení 18:13, v závěru bylo zase srovnáno na 23:23 a čtyřicetiminutovou přetahovanou o každý míč ukončil až Liberec svým úspěchem v poměru 34:32. Rozhodnout tak musel až tiebreak. Do něj sice o něco lépe vstoupil domácí celek, postupně se však vedení přelilo na stranu hostujících hráček, které už je nepustily a po výsledku 15:9 se konečně mohly začít radovat z úspěchu. Potvrdilo se ale, že přestože obhájce Českého poháru dostal do čtvrtfinále nováčka nejvyšší soutěže, rozhodně se vzhledem k síle Dukly nejednalo pro Olomouc o nijak výhodné rozlosování.

„Liberec hraje výborně v obraně a opírá se o kvalitní servis, nesmí se jim dát ani píď prostoru. Staví především na výkonu univerzálky Kriškové, a pokud si dobře přihrají, mají velice účinné útoky středem,“ charakterizoval protivníka trenér Univerzity Palackého Jiří Teplý, kterému je před čtvrtfinálovou odvetou jasné, že jeho tým nečeká vůbec nic snadného. „Každopádně je jisté, že budeme muset zvítězit, buď v samotném utkání, nebo v případě prohry 2:3 ve zlatém setu. Určitě ale chceme jít jako obhájce trofeje dál,“ zdůraznil zkušený kouč.

Odveta, která rozhodne o postupujícím do pohárového semifinále, se uskuteční ve čtvrtek 7. prosince od 17 hodin v olomoucké univerzitní hale. Už tento čtvrtek rovněž v pět odpoledne se ale vysokoškolačky představí v 9. ligovém kole na palubovce Sokola Šternberk.

Tisková zpráva | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.