čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Zemana v Hanušovicích vítala jedna červená karta, muž po slovní přestřelce s prezidentem odešel

Prezidenta Miloše Zemana vítala v Hanušovicích na Šumpersku jedna červená karta. Muž, který jí dal najevo před dalšími několika stovkami lidí svůj postoj k prezidentovi, nakonec po slovní přestřelce s hlavou státu odešel. Doprovázel jej přitom pískot spoluobčanů.

Od zbytku obyvatel obce se Zeman na svém prvním mítinku při své návštěvě Olomouckého kraje dočkal podpory. Při prezidentských volbách dostal v Hanušovicích téměř 77 procent hlasů.

Muž s červenou kartou Zemanovi vzkázal, aby se jako důchodce vrátil na Vysočinu. Bylo by to prý přání jeho a možná i dalších lidí. "Člověk, který neumí diskutovat, by neměl chodit do slušné společnosti," oponoval mu Zeman. "Nechci nikoho urazit, ale jestli je toto slušná společnost, odcházím," uvedl k tomu muž. Od ostatních hanušovických obyvatel se prezident naopak dočkal podpory. Vulgární nadávka vylétla z davu jen v okamžiku, kdy si spletl nedaleké Loštice s Loštinami.

Do Hanušovic zavítal prezident po téměř 80 letech. Naposledy tam byl 26. srpna 1937 prezident Edvard Beneš. Zeman dorazil na setkání s občany se zpožděním, důvodem prý byla hanušovická Holba, kterou ochutnal v místním pivovarském muzeu. Dostal prý tři vzorky. "Mám hrozně rád pivo. I kdyby tady byla poušť, rostly tady kaktusy a vařili byste tady tak dobré pivo, líbilo by se mi tady stejně," řekl Zeman. V Hanušovicích byl prý naposledy v roce 2009 jako důchodce z Vysočiny. Dnes odtud odjel kromě zásoby piva i se sochou Nevinnost od místního řezbáře.

Prezident bude v Olomouckém kraji do pátku. Zatímco loni na jaře zavítal na Olomoucko, Prostějovsko a Přerovsko, nyní většinu času stráví na Jesenicku a Šumpersku. Ve čtvrtek zamíří do Jeseníku, kde se setká se studenty a občany, a do Zlatých Hor. V pátek svou návštěvu ukončí návštěvou v lázních Velké Losiny a v Šumperku, kde je plánovaná i závěrečná tisková konference.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.