čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Provozovatel přerovského "lazaretu hrůzy" nezaplatil pokutu a hrozí mu exekuce

Provozovatel problémové ubytovny v Dluhonské ulici v Přerově Pavel Mirga nezaplatil pokutu 550.000 korun, kterou v březnu dostal od olomouckého krajského úřadu. Zřejmě ho tak čeká exekuce. Úředníci Mirgu pokutovali za to, že bez registrace poskytoval ve svém zařízení sociální služby. Do zanedbané ubytovny bylo z léčeben z celé Moravy svezeno více než 40 těžce zdravotně postižených lidí. Sociální úředníci je už přemístili do domovů důchodců v jejich trvalých bydlištích.

"Provozovatel ubytovny se proti pokutě 550.000 korun neodvolal. Měl ji zaplatit v dubnu, což ale neučinil," řekla dnes mluvčí Olomouckého kraje Kamila Navrátilová. Mirga nezaplatil ani předchozí pokutu, kterou mu krajský úřad uložil v roce 2013. "První pokuta činila několik několik desítek tisíc korun a vymáhal ji Exekutorský úřad v Přerově. Pravděpodobně tomu bude tak i v tomto případě," podotkla Navrátilová.

ČTK se dnes nepodařilo získat vyjádření Mirgy, kterému kvůli ubytovně hrozila až milionová pokuta. Na konci března řekl, že ubytovnu v těsném sousedství přerovské chemičky chce provozovat i nadále, avšak už bez zdravotně znevýhodněných lidí.

Do zanedbané ubytovny bylo z léčeben dlouhodobě nemocných postupně svezeno zhruba 40 lidí. Ubytovna fungovala v Přerově několik let, na neutěšenou situaci ubytovaných upozornila na začátku letošního roku senátorka Jitka Seitlová.

Kraj s provozovatelem zařízení zahájil na začátku února správní řízení. To bylo i důvodem, proč se provozovatel rozhodl neprodloužit od 28. února zdravotně postiženým smlouvu. V únoru nastalo velké stěhování; sociálním pracovníkům se podařilo klienty přemístit jinam za necelý měsíc. Lidé s amputovanými končetinami či umělými vývody byli převezeni do domovů důchodců v místě trvalého pobytu a jejich životní podmínky se výrazně zlepšily.

O ubytovnu se zajímají také policisté, kteří prověřují podané trestní oznámení. "Prověřování stále pokračuje. Nikdo zatím nebyl obviněn," řekla dnes krajská policejní mluvčí Irena Urbánková.

Podnikatel Mirga má dluhy, kvůli kterým v roce 2012 na sebe podal insolvenční návrh. Předešlé pokuty úřadům podle informací ČTK nezaplatil. Mirga, který insolvenční návrh nakonec stáhl, vlastní ubytovnu i přilehlý pozemek. Z katastru nemovitostí vyplývá, že už čelil několika exekucím a na ubytovnu byl vydán exekuční příkaz k prodeji. Přerovský primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov) již dříve uvedl, že se domnívá, že jde o tzv. bílého koně, který někomu vydělává peníze.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.