sobota 11. května 2024 Svatava

Zámecké zahrady v Hranicích se dočkaly konce rekonstrukce za 18 milionů korun

Hranice na Přerovsku dokončily rozsáhlou rekonstrukci zámecké zahrady. Park ležící v centru města prošel proměnou za téměř 18 milionů korun, město na projekt získalo dotace. Šlo o jednu z největších investičních akcí města, která byla zahájena loni v srpnu. Kromě rekultivace veřejné zeleně má park také nový prostor pro volnočasové aktivity. Obyvatelé města navíc získají nové propojení mezi Čechovou a Jiráskovou ulicí.

Zámecká zahrada leží v historickém jádru města. Pozemek byl do zahájení rekonstrukce nevyužitý a neudržovaný. "Termín otevření zahrady veřejnosti zatím není znám, bude to však v nejbližší době. Zatím jsme ve fázi kolaudací jednotlivých částí stavby," řekl dnes mluvčí hranické radnice Petr Bakovský.

V zahradě jsou již umístěny koše a lavičky a vybudovaná je zde nová kašna. Hotovy jsou již také práce na hospodářském objektu, který nahradil bývalou trafostanici, umístěny v něm budou také veřejné toalety a technické zázemí. "V zámecké zahradě vznikla po rekonstrukci nová odpočinková a relaxační zóna. Je zde nové dětské hřiště, prostor pro menší hudební nebo divadelní vystoupení, vysázena byla také nová zeleň," doplnil Bakovský. Zahradu budou zdobit především lípy srdčité a habry a na záhonech trvalky.

Zámecká zahrada bude oplocená s přístupem přes uzamykatelné brány. Podle zástupců města bude přístupná veřejnosti v denní dobu, v zimě bude udržován jeden chodník pro průchod. Pro pěší bude zahrada propojovat Čechovu ulici s areálem zámku a dále s Jiráskovou ulicí nebo Pernštejnským náměstím. V zahradě byla kvůli případným vandalům umístěna také videokamera městské policie.

Zámecká zahrada se ve městě stane druhou zrekonstruovanou zelenou plochou za poslední dobu. V roce 2012 město otevřelo více než sto let staré sady Československých legií, které prošly nákladnou rekonstrukcí za 18 milionů korun. V sadech lidé najdou opravené cesty, altány i nová dětská hřiště. Myslelo se i na nové vyhlídky na řeku Bečvu.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.