čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Pokud nakrmíte v Přerově kočku, hrozí vám pokuta v řádu statisíců

Přerovská radnice řeší problém s přemnoženými kočkami. Město sice rozjelo na začátku května takzvaný kastrační program, toulavá zvířata se však odborníkům v ulicích města nedaří pochytat. Důvodem je to, že jsou překrmená. Úředníci proto nyní hrozí lidem, kteří je budou i přes varování krmit, pokutou až do výše 200.000 korun.

Kastrační program, který měl Přerovu od toulavých koček pomoci, spustilo město v květnu. Radnice kastrací zvířat chtěla zabránit jejich dalšímu přemnožení, kočky chtěla také nechat naočkovat a odsvrabit. Nakoupené boxy na jejich odchyt však zejí prázdnotou. Zvířata o návnady totiž nemají zájem, protože jsou překrmená. "Lidé nám pořád kočky přikrmují. Přežraná zvířata pak nejdou na návnadu, nedají se chytit, takže ani kastrace není možná," uvedla Michaela Kašíková z magistrátu.

Problém se podle zástupců radnice týká zejména Kainarovy a Šrobárovy ulice, kde lidé i přes zákaz a upozornění kočky stále přikrmují. Zvířata pak nemají potřebu hledat potravu jinde, klece na odchyt jsou tak nevyužité. "Klec s devíti boxy stála 30.000 korun, ale zatím nebyla využita ani v jednom případě. Apelujeme proto na občany, aby kočky nepřikrmovali. Škodí tím samotným zvířatům i lidem," řekl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Radnice již do některých domů vyvěsila upozornění o tom, že město může za přikrmování volně žijících a zdivočelých zvířat na veřejném prostranství uložit pokutu až do výše 200.000 korun.

O plošné kastraci toulavých koček rozhodlo vedení města v březnu. Radnice původně plánovala, že po odchytu budou zvířata převezena do útulku, kde se o ně postará zvěrolékař. Po kastraci tam měla zůstat zhruba týden kvůli rehabilitaci, poté je chtěli odborníci vypustit zpět do míst, kde byla odchycena. Město plánovalo, že ošetření a péče o jednu odchycenou kočku bude stát 1500 korun, peníze již mělo vyčleněno v rozpočtu.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.