pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Obyvatelé Přerova mohou radní na tamní problémy upozorňovat přes aplikaci

Přerované mohou na případné problémy a nedostatky ve městě upozorňovat vedení radnice prostřednictvím nové aplikace s názvem ProblemReport. K jejímu využití jim bude stačit chytrý telefon s fotoaparátem, přes který budou moci zástupcům města podněty posílat. ČTK to řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová. Podobnou aplikaci zavedla před dvěma lety radnice v nedalekých Hranicích.

"Postup hlášení není složitý. Daný nedostatek stačí vyfotit přímo do mobilu, označit jej v mapě a případně přidat i pár slov. Požadavek se pak automaticky odešle úředníkovi, který má danou oblast na starosti. Na mail pak občanovi, který problém nahlásil, přijde informace o stavu řešení," uvedl Petr Karola z přerovského magistrátu.

Úředníci magistrátu již novou aplikaci testovali přímo v terénu. "Když jsme třeba narazili na chybějící železnou mříž u stromu v blízkosti Tyršova mostu, problém jsme vyfotili, mobil sám označil v mapě místo a my jsme jen připsali pár slov. Do minuty přišel akceptační mail," uvedla Daniela Novotná z kanceláře primátora. Aplikace přitom přímo nabízí, zda chtějí lidé nahlásit vandalismus, problém na hřišti či zda chtějí upozornit na nedostatky ve veřejné zeleni či například na komunikaci.

Aplikaci zvanou ProblemReport zakoupil přerovský magistrát. Moderní technologie umožňující rychlé upozornění na případné nedostatky ve městě nebo místní části se již osvědčila v několika městech. Podobným způsobem upozorňují na nedostatky radnici již druhým rokem také obyvatelé Hranic na Přerovsku. Aplikaci s názvem Dej Tip tam mohou využít lidé prostřednictvím chytrých mobilních telefonů nebo webového formuláře. Na závady mohou radnici upozorňovat ve 12 kategoriích. Na webových stránkách radnice se poté dozví, jak s připomínkami naložila.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.