úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

V Jeseníku se lidé v létě neosvěží, městské koupaliště se uzavře kvůli rekonstrukci

Obyvatelé i návštěvníci Jeseníku budou muset letos oželet osvěžení na jesenickém koupališti. Místo rekreantů tamní plochu v nejbližších dnech zaberou dělníci a pustí se do rozsáhlé rekonstrukce. Zakázku vyhrála s cenou 19,7 milionu korun firma Unistav z Brna, 12 milionů korun z toho pokryjí evropské dotace.

Opravu musí město stihnout kvůli dotacím do konce října. Rekonstrukce koupaliště bude náplastí za nepovedený projekt stavby akvaparku, který definitivně padl loni v lednu.

Starosta Jeseníku Adam Kalous (ANO) ČTK řekl, že koupaliště už nesplňovalo hygienické normy. Firma opraví bazénovou vanu, rekonstruuje filtrační technologie a dětský bazének, přibudou atrakce, jako je tobogán a dětské prvky. Se stavbou by se mělo začít v nejbližší době. "Jakmile bude podepsána smlouva o dílo, okamžitě vyzveme vítěznou firmu k převzetí staveniště. Stihnout se to musí v letošním roce, kvůli dotacím z Regionálního operačního programu (ROP), která je vázána na letošní rok," doplnil starosta.

Termín je přitom do konce října a samotný starosta jej označil za šibeniční. Podle něj je to důsledek nevyvedeného projektu stavby akvaparku, na který mělo město původně získat téměř 80 milionů korun z evropských fondů. Poté, co projekt padl, bylo třeba rychle řešit osud evropských peněz, aby o ně region nepřišel. "Projekty na vyčerpání peněz nebyly připraveny, připravovalo se to rychle a nakonec se vložily do několika menších projektů," dodal Kalous. Dotace měly podle něj směřovat primárně do cestovního ruchu, část dotací jde však ve finále například na výstavbu domova pro seniory či opravy mostu.

Zrušení projektu stavby akvaparku loni v lednu téměř jednomyslně schválili tamní zastupitelé. Na stavbu mělo město získat téměř 80 milionů korun z evropských fondů, další peníze chtělo získat z darů a prodeje městského majetku, zbylých 50 milionů měl pokrýt úvěr od bank. Potřebnou půjčku od bank však město nezískalo, banky se na financování projektu za daných podmínek nechtěly podílet. 

Akvapark v hodnotě 200 milionů korun plánovalo město řadu let, zahájilo už i výběrové řízení. Do přípravy vložilo od začátku zhruba 20 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.