čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Za poslední dotace se na střední Moravě opraví silnice

Posledních 100 milionů korun z Regionálního operačního programu Střední Morava (ROP Střední Morava), jehož prostřednictvím do Olomouckého a Zlínského kraje proudí dotace Evropské unie, bude použito na opravu silnic.

Celá finanční alokace pro období 2007 až 2013 je tak vyčerpána, sdělila dnes mluvčí ROP Střední Morava Michaela Linhartová.

K dopracování bylo schváleno šest žádostí o dotace na rekonstrukci silnic v Olomouckém a Zlínském kraji. O finanční příspěvek požádaly obě krajské správy silnic a olomoucké hejtmanství. "Všichni tři příjemci musí s realizací projektů začít co nejdříve, aby vše stihli ve velmi krátkém čase, který je dán konečným termínem pro proplácení dotací. Vše musí být hotovo do konce letošního roku, kdy končí lhůta pro závěrečné vyúčtování peněz z evropských fondů pro období 2007 až 2013," upozornil ředitel dotačního úřadu Ivan Matulík.

Olomoucký kraj chce s pomocí posledních dotací postavit okružní křižovatky v Šumperku a ve Velké Bystřici či opravit silnici z Chomoutova do Pňovic. Správa silnic Olomouckého kraje má pak v plánu stavební úpravy silnice z Rokytnice do Předmostí u Přerova. "Celkem bude na tyto úpravy vyčerpáno 41,8 milionu korun. Zbývajících 60,2 milionu korun získalo Ředitelství silnic Zlínského kraje, a to na modernizaci dvou silnic z Prostřední Bečvy do Hutiska a z Prostřední Bečvy na Pustevny," uvedla Linhartová.

V programovém období 2007 až 2013 měl ROP Střední Morava k dispozici 18,3 miliardy korun, přičemž více než třetina peněz byla určena na dopravní projekty. Podpořeno bylo celkem 1200 projektů měst, obcí, krajů, podnikatelů a neziskových organizací. Dotace z ROP Střední Morava přispěly v regionu ke vzniku téměř 1500 pracovních míst.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.