čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Prostějovští radní uvažují o omezení používání zábavní pyrotechniky na území města

Prostějovská radnice uvažuje o regulaci používání zábavní pyrotechniky na území města. ČTK to řekl primátor Miroslav Pišťák (ČSSD). Na bouchající petardy, rachejtle a dělbuchy si stěžují někteří obyvatelé Prostějova, kteří kvůli tomu sepsali petici.

Radní se návrhem vyhlášky, která by používání zábavní pyrotechniky na území města regulovala, zabývali v tomto týdnu a rozhodnutí zatím nepadlo. "Je to poměrně složitá problematika. Střetávají se dva názory. Jeden hovoří o zákazu téměř všeho, což je i názor obyvatel, kteří podepsali petici. Podle druhého názoru by se zábavní pyrotechnika měla povolit aspoň v některé dny," uvedl Pišťák.

Radní budou o návrhu vyhlášky znovu jednat na příštím zasedání. "Můj osobní názor je ten, že by se zábavní pyrotechnika měla povolit na Silvestra. Tolerance je možná i v případě soukromé oslavy, která nenarušuje bezpečnost, akorát je tam problém s hlukem," míní Pišťák. Je podle něj třeba najít kompromis, kdy a za jakých podmínek bude možné zábavní pyrotechniku v Prostějově používat.

Měst, která mají vyhlášku omezující používání zábavní pyrotechniky, není v Olomouckém kraji mnoho. Zakázána je například ve Šternberku na Olomoucku, kde lidé mohou petardy odpalovat pouze na Silvestra a Nový rok. V ostatní dny musí požádat městský úřad o výjimku.

Podobný zákaz platil do roku 2005 také v Olomouci, avšak město vyhlášku nakonec zrušilo, protože podle ministerstva vnitra a krajského úřadu nebyla v souladu se zákony. Používání zábavní pyrotechniky v ulicích města se tak řídí přestupkovým zákonem. V noci se mohou lidé používající pyrotechniku dopustit přestupku týkajícího se rušení nočního klidu, přes den se může jednat o znečištění veřejného prostranství či o narušení soužití.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.