pátek 29. března 2024 Taťána

Přerov nabídne práci třem stům lidem. Pokud ji nevezmou, přijdou o dávky

Přerovská radnice hodlá zaměstnat v následujících měsících až 300 lidí na veřejně prospěšné práce. Na starost by měli mít úklid města či břehů řeky Bečvy. Projekt, který město označuje za průlomový, je zaměřen především na dlouhodobě nezaměstnané, kteří jsou řadu let závislí na penězích od státu.

Pokud nabídku odmítnou s tím, že pracovat nechtějí, budou podle radnice vyřazeni z evidence pracovního úřadu a přijdou o část dávek.

Podle manažera prevence kriminality Jiřího Kohouta se opatření dotkne z velké části i přerovských Romů, z nichž je bez zaměstnání více než 90 procent. "Pokud se ukáže, že jediný motiv pro dlouhodobou nezaměstnanost jsou sociální dávky a poctivě pracovat nechtějí, budou sankčně vyřazeni z evidence pracovního úřadu, a budou žít jen z minima. Naopak ti, kteří se osvědčí, budou mít možnost profesního růstu. Není ale možné dále přihlížet tomu, že určití lidé žijí třeba 20 let z dávek, aniž by se snažili hledat práci," podotkl Kohout.

Město chce tímto krokem především zacílit na ty, kteří pomoc státu zneužívají celé roky. Projekt chce radnice naplnit ve spolupráci s Úřadem práce a dotčenými státními institucemi. "V následujících týdnech vytvoříme novou organizační strukturu, která v Přerově zvládne organizovat veřejně prospěšné práce. Po dohodě s Povodím Moravy budou dlouhodobě nezaměstnaní například uklízet břehy Bečvy, nebo vykonávat jinou práci, kterou zvládnou bez jakéhokoliv vzdělání," doplnil Kohout.

První dlouhodobě nezaměstnaní by mohli začít v projektu pracovat už na podzim. Prvních šest měsíců by měli podle Kohouta pracovat na nekvalifikovaných místech. Ti, kteří vydrží a osvědčí se, budou přesunuti do druhé, vyšší skupiny. "Postupně mohou přejít z nekvalifikované práce na odbornější, kde jim bude umožněno třeba obsluhovat jednoduché stroje," dodal manažer prevence kriminality.

Přerovsko se s nezaměstnaností potýká dlouhodobě. Ze všech okresů Olomouckého kraje mělo na konci června nejvyšší podíl nezaměstnaných, a to 8,1 procenta. Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v červnu klesla na 6,8 procenta z květnových 7,2 procenta.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.