pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Lesníci ze dvou vrcholů Jeseníků odtěžili borovici kleč

Lesníci v uplynulých dnes odtěžili ze dvou vrcholů Jeseníků skoro 300 tun dřeva, konkrétně borovice kleče. Dřevo odtěžili zkušebně, teď uvidí, zda-li dokážou obnovit původní horskou vegetaci, což borovice kleč nebyla.

Odborníci po odtěžení dřeva teď budou sledovat, co se s krajinou na Šeráku a Keprníku bude dít, poté rozhodnou o dalším postupu. Projekt bude stát přibližně tři miliony korun a bude spolufinancován ministerstvem životního prostředí a evropskými fondy.

 "Kleč byla z vrcholu Šeráku odstraněna na 1,15 hektaru. Na plachtách se dopravila k přístupové cestě a následně odvezla traktorem s vyvážecím vozíkem. Z hektarové výměry na Keprníku vynášel vytěženou kleč vrtulník," řekla dnes Hana Komárková ze státního podniku Lesy ČR. Transportováno bylo přibližně 290 tun dřeva.

"Za dalších pět let upravené plochy opět prozkoumáme a získaná data využijeme k jednání o možné realizaci dalších projektů,"  uvedl Václav Lidický, technický ředitel Lesů ČR.

Jestli je borovice kleč na Keprníku a Šeráku původní dřevina, neví přesně ani odborníci. Domnívají se ovšem, že výskyt souvisí s dřívější výsadbou na přelomu 19. a 20. století, aby se zabránilo sesuvům půdy a sněhovým lavinám.

Kleči se v Jeseníkách daří dobře, v současné době roste na ploše zhruba 142 hektarů. Odborníci však diskutují o tom, zda-li má ještě borovice kleč v současnosti opodstatnění, podle nich ohrožuje vzácné přírodní biotopy.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.