sobota 18. května 2024 Nataša

Malá Morávka chystá borůvkové hody, spotřebuje se jich tisíce litrů

Malou Morávku a Karlov v Jeseníkách zaplaví o víkendu borůvky. Na tradiční borůvkové hody se sjede tisíce jedlíků, aby ochutnali vyhlášené speciality z borůvek.

Letos se do borůvkových hodů zapojí hned 16 restaurací, včetně té ve vysílači na Pradědu. Spojovat je bude dokonce bezplatná autobusová linka. Podle pořadatelů se během hodů zkonzumuje na několik tisíc litrů borůvek, které se objeví nejen ve sladkých pokrmech, ale také v mase a nápojích.

"Borůvky jsou letos kvůli teplu menší, ale nedá se říci, že by nebyly. Když víte, kam chodit, máte hezké borůvky, platí to především pro vyšší partie hor. Objemy borůvek se na hody ale málokdy podaří uspokojit z domácích zdrojů, takže je doplňujeme i nákupy včetně dovozu borůvek z Polska. Také místní spoluobčané pročesávají okolní lesy a vydělávají si prodejem borůvek do restaurací," řekl dnes za pořadatele akce Boris Keka.

"Nejoblíbenější jsou mezi lidmi borůvkové knedlíky, které se dělají na mnoho způsobů. Lidé si je berou ve velkém a nechávají si je zamrazit. V restauracích se otočí i několik stovek porcí za jeden víkend," doplnil Keka.

Kromě borůvkových knedlíků nebudou chybět také borůvkové palačinky nebo třeba výběr mas s borůvkovou omáčkou. Do fialova budou k dostání také mnohé nápoje.

"U nás se každoročně spořádá až sto litrů borůvek, které máme z vlastních zdrojů. Máme na to sběrače z Morávky, kteří nám to sbírají a dováží," řekl dnes Marek Bokůvka z restaurace karlovského penzionu Roháč. "Letos máme jídelníček nový, chystáme také medailonky z vepřové panenky s borůvkovým přelivem. K pití bude borůvkové pivo, borůvková limonáda a borůvkové mojito," doplnil Bokůvka.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.