středa 24. dubna 2024 Jiří

Na Libavé hoří od pátku les, hasiči pokračují v hašení i dnes ráno

Od pátečního odpoledne likviduje stovka hasičů z patnácti jednotek rozsáhlý požár lesa na kraji vojenského prostoru Libavá.

Na pomoc hasičům dorazil i hasičský vrtulník z letecké základny Praha Kbely a prováděl shozy v intervalu čtyř minut z bam-bivaku, který pojme zdruba tisíc litrů vody.

První jednotky se museli k požáru prosekat, nedalo se k němu vůbec dostat hasičskou technikou. Vodu hasiči dopracují na místo kyvadlově pomocí cisteren. Na místo zamířili i hasiči s lopatami a krumpáči, na které čekala ta nejtěžší práce, a to důkladné prohrabávání a rozkopání terénu a následné prolití vodou. V průběhu včerejšího večera došlo k prostřídání hasičů.

S největší pravděpodobností došlo k požáru po úderu blesku a došlo k zahoření na čtyřech hektarech lesa.

Dnes ráno zůstává na místě stejný počet jednotek, přičemž v osm hodin došlo znovu k prostřídání hasičů a nastoupily tak čerstvé síly.

Pokračujme v dohašování požářiště a zabezpečení pro případ opětovného vznícení. Hasiči dohašují menší ohniska a postupně jednotlivé úseku procházejí a odkrývají  nebezpečná místa vykazující vyšší teploty, s následným důkladným prolitím. Předpoklad zásahu hasičů je i nadále odhadován na několik dalších hodin.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.