neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Česko-polskou hranici překročilo v Mikulovicích za dva týdny 4500 vozů

Téměř 4500 vozidel odbavili policisté za uplynulé dva týdny na hraničním přechodu v Mikulovicích na Jesenicku, který zůstal jako jediný v Olomouckém kraji otevřen pro dopravu s Polskem. Nákladních vozů podle policie neubývá, zastavil se však průjezd pendlerů. Podle policejní mluvčí Terezy Neubauerové je doprava přes přechod plynulá. Od středy však čekají řidiče objížďky kvůli uzavření Červenohorského sedla.

Glucholazy zůstal v Olomouckém kraji otevřen jako jediný od 18. března, poté, co Polsko pozastavilo kvůli pandemii volný pohyb osob přes hranice a jejich překračování omezilo na několik vybraných přechodů.

„Policisté z cizinecké policie společně s vojáky zde kontrolují všechna projíždějící vozidla. Hraniční přechod je určen jak pro osobní, tak pro nákladní dopravu. Projíždějících nákladních vozidel neubývá. Zastavil se však průjezd pendlerů pracujících v českých podnicích, kteří musí být po návratu do Polska 14 dnů v karanténě,“uvedla policejní mluvčí.

Od 1. dubna čekají řidiče nákladních vozidel, kteří míří z tohoto hraničního přechodu dále do vnitrozemí, komplikace. Na celý měsíc bude uzavřen hlavní tah z Jesenicka vedoucí přes Červenohorské sedlo, který je důležitou spojnicí mezi Šumperskem a Jesenickem. Dokončovat se bude rekonstrukce severní části tohoto tahu. Řidiči budou moci využít dvě objízdné trasy. „Pro vozidla vyšší než 3,9 metru povede trasa z Jeseníku do Šumperku přes Bělou pod Pradědem, Vidly, Vrbno pod Pradědem, Andělskou a Světlou Horu, Staré Město, Bruntál, Václavov, Malou Štáhli a Rýmařov,“ uvedla policejní mluvčí. Řidiči menších vozidel pak mohou využít trasu přes Ramzovou a Ostružnou.

Jezdit přes sedlo budou moci pouze vozidla integrovaného záchranného systému, dopravní obsluha a linkové autobusy. Poslední dokončovací práce dělníci provedou od 1. do 5. května, kdy bude silnice v režimu částečné uzavírky.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky Polsko, policie, koronavirus, automobilová doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Jarka Hegerová

Jen by mně zajímalo, kde se tam bere Mikulov, pokud vím jsou tam Mikulovice! Na Moravě bychom se měli orientovat.

úterý, 31. března 2020, 23:05

Jordan Hrabal

V Mikulově? Ti Poláci se teda nezdají.

úterý, 31. března 2020, 21:08

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.