neděle 19. května 2024 Ivo

Testery na koronavirus vydávají sociálním zařízením hasiči, rozhodlo tak krajské vedení

Tři pozitivní výsledky na nákazu koronavirem zachytily dosud rychlotesty u zaměstnanců sociálních zařízení v Olomouckém kraji. V těchto dnech tam začali pravidelně testovat na základě opatření ministerstva zdravotnictví. Jeden z výsledků však následné laboratorní vyšetření nepotvrdilo, u dalších dvou se na výsledek ještě čeká. Distribuci testů zajistil domovům pro seniory či pro lidi se zdravotním postižením kraj prostřednictvím hasičů. Zaměstnance budou poskytovatelé služeb testovat pravidelně každých 14 dní.

„Některá zařízení zahájila testování hned v sobotu po převzetí testů. Z jednoho zařízení byl hlášen pozitivní výsledek rychlotestu, který však laboratorním vyšetřením nebyl potvrzen. U dalších dvou pozitivních výsledků rychlotestů se na výsledek laboratorního vyšetření teprve čeká,“ řekl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

Například Domov seniorů v Prostějově, u něhož bylo podle dostupných informací zatím jako u jediného zařízení v kraji potvrzeno onemocnění u jedné z klientek, se do testování zaměstnanců pustil dnes. Žádný výsledek nebyl pozitivní. „Vrchní sestra, která testy snímala, na doporučení sociálního odboru vzala ze zajímavosti test i u klientky, u níž byla 5. dubna nákaza potvrzena. Rychlotestem vyšly negativní výsledky. Buď se vyléčila nebo měla mírný průběh. Rychlotestem se koronavir u ní neprokázal, oficiálním testováním poté projde příští pondělí,“ uvedl editel domova Zdeněk Libíček.

Olomoucký kraj zajistil distribuci rychlých testů pro testování zaměstnanců v sociálních službách prostřednictvím Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, a to bez ohledu na to, zda je jejich zřizovatelem, jestli jsou zařazené do sítě sociálních služeb kraje či nikoliv. Hasiči jim testy začali vydávat v sobotu. „Testování se týká zařízeních poskytujících služby pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem a odlehčovacích služeb v pobytové formě. Testy byly distribuovány 49 zařízením v Olomouckém kraji,“ doplnil hejtman.

Testovat své zaměstnance budou zařízení pravidelně každých 14 dní, povedou si přitom vlastní evidenci. Pokud bude výsledek rychlotestu pozitivní, hygienici poté zajistí následné laboratorní vyšetření, kterým bude výsledek ověřován. „Největším nebezpečím pro klienty v domovech seniorů je ten, kdo přijde zvenčí. V době karantény, kdy jsou domovy uzavřené, je to personál,“uvedl k tomu již dříve ředitel prostějovského domova Zdeněk Libíček. Dodal, že se mělo s testováním přijít daleko dříve.

Autoři | Foto

Štítky Hasiči, koronavirus, sociální služby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.