neděle 19. května 2024 Ivo

Nemocnice připravují restart svých ambulancí a plánovaných operací, čekají na rozhodnutí vlády

Nemocnice v Olomouckém kraji se po několikatýdenní pauze postupně připravují na obnovení provozu svých neakutních ambulancí a zahájení plánovaných operačních výkonů, které musely být odloženy kvůli epidemii koronaviru. V nemocnicích se novým koronavirem dosud nakazilo jen minimum zdravotníků.

„V předchozích týdnech byl omezen provoz neakutních ambulancí a provádění plánovaných operací. Aktuálně nemocnice postupně zahajuje jak provoz ambulancí, tak plánované operační výkony při zachování bezpečného prostředí pro personál i pacienty," řekl mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Na obnovu ambulantního provozu a poté i operačních výkonů se chystají nemocnice v Přerově, Prostějově, Šternberku a Jeseníku, které patří do skupiny Agel. „Čekáme na rozhodnutí vlády v této věci," uvedla mluvčí nemocnic Radka Miloševská.

Epidemie koronaviru zatím řady zdravotníků v Olomouckém kraji příliš nezasáhla. Nákaza byla potvrzena u dvou zaměstnanců FN Olomouc a neměla vliv na chod nemocnice. V Nemocnici Prostějov se nakazilo šest zdravotníků, dva v Nemocnici Šternberk a jeden v Nemocnici Přerov. „Díky organizačním opatřením a personálním posilám byla péče poskytována bez omezení i nadále," podotkla Miloševská. V Nemocnici Šumperk se zatím nenakazil žádný zdravotník.

Nejvíce pacientů s novým koronavirem leží na infekčním oddělení Nemocnice Prostějov. „Aktuálně je na infekčním oddělení hospitalizováno 17 pacientů s potvrzeným covid-19, další dva lidé jsou v péči oddělení ARO Nemocnice Prostějov," uvedla Miloševská.

Ve FN Olomouc je nyní léčen jeden pacient, celkem byli od začátku epidemie nového koronaviru dva. FN Olomouc zřídila oddělení pro pacienty, u kterých je podezření na nákazu novým koronavirem, i pro lidi s potvrzenou infekcí. „Aktuálně máme dostatek ochranných pomůcek i zdravotnického materiálu jak pro naše pacienty, tak i pro zdravotnický personál," řekl Fritscher.

Nemocnice Šumperk minulý týden otevřela dočasné infekční oddělení s 20 lůžky, kam byli přijati první dva pacienti s nákazou novým typem koronaviru. „Pro péči o nakažené pacienty máme vyčleněný speciální tým lidí, kteří se budou střídat ve směnném provozu bez toho, aby se potkali, tak, aby se eliminovalo riziko nákazy," uvedla mluvčí nemocnice Hana Hanke.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemocnice, operace, koronavirus, lékaři, ambulance, provoz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Jan Petr

Je zvláštní, že se tu nepíše nic o tom, že již třetí týden jsou ve vojenské nemocnici Olomouc hospitalizovaní pacienti s diagnózou Covid - 19, a není jich málo....a i v Přerově je minimálně jeden pacient s Covid - 19.

čtvrtek, 16. dubna 2020, 09:34

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.