pátek 10. května 2024 Blažena

Informace přehledně na jednom místě: Jaké změny a povinnosti nastanou od 1. září

Po uvolněných prázdninách vstoupí od 1. září v platnost nová opatření týkající se nošení roušek. Jejich nošení bude na vybraných místech povinné, v ostatních případech zůstanou pouze doporučené. Bude tak na zvážení každého, zda si roušku ponechá, či nikoliv. Dodržování dvoumetrových rozestupů rovněž nepřestává platit.

Kde všude bude rouška povinná? 

Od 1. září bude povinné nosit roušku v prostředcích městské i meziměstské hromadné dopravy a taxi službách. Vstup bude povolen pouze s rouškou také do nemocnic a dalších zdravotních středisek, lékáren nebo domů sociálních služeb, kterými jsou například domovy pro seniory. Stejná povinnost platí také pro návštěvníky úřadů. Na olomouckém magistrátu na ni upozorní cedule u vchodů. Upozorňující samolepky jsou už nalepeny také na dvěřích do MHD. Roušku si nezapomeňte vzít ani na akce nad 100 účastníků nebo k volbám. 

Pro koho rouška povinná nebude? 

Výjimku tvoří děti do dvou let, hendikepované osoby, v nemocnicích hospitalizovaní pacienti, případně klienti zařízení sociálních služeb. Nařízení se rovněž netýká žáků ve školách. Univerzity si však upravují nošení roušek dle svého uvážení a v některých případech budou povinné, například při zápisu studentů do prvních ročníků. Stejně jako před prázdninami pak bude možné mít v některých situacích roušku sundanou i na místě, kde je jinak povinná. Mezi takové případy patří konzumace jídla a nápojů, pohyb v lázeňských prostorách nebo svatební obřad. V případě svatby se však výjimka týká pouze snoubenců při obřadu a rodiny při pořizování fotek. 

Změní se také délka karantény

Novinkou bude od začátku měsíce zkrácená doba nařízené karantény. Z původních 14 dnů bude zkrácena na 10. Nakažený však musí být před návratem do společnosti minimálně 3 dny bez příznaků nemoci. Ministerstvo zdravotnictví tak rozhodlo na základě nově dostupných poznatků a rozhodnutí Rady vlády pro zdravotní rizika. „Začátek doby izolace se počítá ode dne odběru laboratorního vzorku. Izolace se ukončuje po uplynutí stanovené doby bez PCR testu, s výjimkou osob pracujících ve zdravotních a sociálních službách,” uvádí ministerstvo. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Covid-19, nařízení, roušky, změny, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.