pátek 17. května 2024 Aneta

Dnes začalo 2. kolo senátních voleb pro voliče v karanténě, volit mohou z auta na drive-in stanovištích

Lidé, kteří jsou v nařízené karanténě kvůli koronaviru, budou moci dnes rozhodovat o budoucích senátorech z auta. Budou mít možnost ve finále letošních senátních voleb hlasovat jako první. Od 07:00 do 15:00 jsou pro ně připraveny volební drive-in stanoviště, stejně jako před týdnem. V Olomouci se stanoviště nachází na ulici Lipenská (Lipenská 753/120, Olomouc (areál SSOK)).

Pro urychlení hlasování na drive-in stanovištích se doporučuje, aby měl volič doklad o nařízení karantény nebo izolace s sebou. Komise pro hlasování umožní hlasovat všem voličům, kteří na volební stanoviště dorazí do 15:00 hod. Voliči obdrží hlasovací lístky na volebním stanovišti.

Co dělat, když volič v karanténě nevlaství auto, ale chtěl by volit? 

Pokud volič v karanténě nevlastní například auto, může telefonicky zažádat o hlasování do přenosné volební schránky. V Olomouci jsou pro tento účel zřízena telefonní čísla: 778 461 321, 778 461 322. Žádost o hlasování je nutné podat nejpozději do čtvrteční 20. hodiny.

Při podání telefonické žádosti volič uvede: jméno a příjmení, datum narození, adresu místa trvalého pobytu, adresu místa, kde pobývá na území Olomouckého kraje, telefonní číslo. Hlasování do zvláštní přenosné volební hlasovací schránky proběhne v pátek 9.10. v době od 7:00 do 22:00 hod. a v sobotu 10.10. v době od 7:00 do 14:00 hod. V sobotu může být doba hlasování prodloužena o max. 3 hodiny.

O své právo nepřijdou ani lidé v sociálních zařízeních, která byla kvůli koronaviru uzavřena. Volební komise je navštíví ve čtvrtek nebo v pátek.

Seznam volebních drive-in stanovišť 

okres Olomouc: Olomouc, Lipenská 753/120 (SSOK)
okres Přerov: parkoviště před letištěm Bochoř (příjezd od Bochoře směr Včelín)
okres Šumperk: Vikýřovice, Ztracená 684 (SSOK)

Na volebním stanovišti mohou hlasovat pouze voliči s trvalým pobytem na území okresu, pro který je stanoviště zřízeno. 

Obvod 66 tvoří Šternberko, Uničovsko, Litovelsko, Mohelnicko a Zábřežsko. Končící senátorkou je Alena Šromová za KDU-ČSL. Jejími předchůdci byli Karel Korytář a Vítězslav Vavroušek.

Kandidáti druhého kola senátních voleb

Druhé kolo senátních voleb v obvodu Olomouc bude ve znamení souboje dvou kamarádů. Utkají se v něm Marek Osťádal (STAN) a Jan Zahradníček (ANO). Vítězem prvního kola senátních voleb se stal starosta Nákla a baskytaristou v hanácké bigbítové kapele Stracené Ráj Marek Ošťádal. Získal celkem 10 222 hlasů (26,60 %). Druhý nejvyšší počet hlasů získal v prvním kole starosta Medlova a náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy Jan Zahradníček. Získal 8 622 hlasů (22,44 %). 

Hlasování po standardní voliče 

Pro ostatní voliče bude připraveno hlasování standardně v pátek 9. října od 14:00 do 22:00 a v sobotu 10. října od 8:00 do 14:00.

Volič před hlasováním musí prokázat totožnost platným občanským průkazem. V případě, že voliči byl vydán voličský průkaz, je volič povinen před hlasováním odevzdat voličský průkaz komisi pro hlasování. Při využití zvláštního způsobu hlasování je volič povinen dodržovat protiepidemická opatření stanovená komisí pro hlasování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Redakce OD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.