úterý 14. května 2024 Bonifác

Olomoucký kraj chce příští rok poslat 40 milionů korun na rozvoj obcí

Olomoucký kraj chce příští rok prostřednictvím Programu obnovy venkova rozdělit obcím 40 milionů korun. Oproti schválenému rozpočtu na letošní rok je to o 22 milionů korun méně. Návrh částky v programu pro příští rok schválila krajská rada a v závěru prosince jej projedná krajské zastupitelstvo. Sdělil to v pondělí hejtmanův náměstek Jan Šafařík (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj). Hejtmanství se od letoška kvůli pandemii koronaviru potýká s propadem příjmů, kterému muselo přizpůsobit své výdaje.

Součástí návrhu Programu obnovy venkova schváleného radou je i rozdělení těchto příspěvků podle účelu. „Největší díl, konkrétně 33 milionů korun, půjde do obnovy a budování infrastruktury obcí. Peníze budou moci starostové využít například na opravy silnic a chodníků," uvedl Šafařík. Tři miliony korun z Programu obnovy venkova budou mít příští rok obce k dispozici na pořízení projektové dokumentace, stejnou částku mohou využít na podporu venkovských prodejen a jeden milion korun na tvorbu územních plánů. Hejtmanství chce žádost o příspěvky začít přijímat v lednu.

Návrh rozpočtu Olomouckého kraje na příští rok počítá s poklesem konsolidovaných příjmů o 240 milionů na 5,856 miliardy korun. Výdaje kraje se mají oproti schválenému rozpočtu na letošní rok snížit o 233 milionů na 5,956 miliardy. Rozpočet poznamenaný pandemií koronaviru a následným výrazným poklesem daňových příjmů je navrhován se schodkem 100 milionů korun. Návrh rozpočtu počítá se zapojením 121 milionů korun z letoška a dvěma revolvingovými úvěry v celkové hodnotě 500 milionů korun.

Už letošní příjmy kraje mají být podle zářijového odhadu kvůli propadu daňových výnosů bezmála o 800 milionů korun nižší. Zhruba 300 milionů korun letošního výpadku příjmů kraj pokryje ze své zbývající finanční rezervy, dalších 500 milionů korun získá pomocí revolvingového úvěru schváleného v září.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Zrnka - pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, správa, obce, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.