pondělí 29. dubna 2024 Robert

Dluh Olomouckého kraje letos vzroste nad tři miliardy

Zadluženost Olomouckého kraje má letos po loňském poklesu mírný nárůst. Vzrostl na 3,372 miliardy korun z 3,352 miliardy korun v roce 2019. ČTK dnes informaci získala z návrhu střednědobého rozpočtu kraje. Olomoucký kraj se letos kvůli pandemii koronaviru potýká s výrazným propadem příjmů a musel si vzít nový revolvingový úvěr, aby pokryl část svých výdajů.

V letech 2006 až 2014 Olomoucký kraj kumuloval úvěry 4,6 miliardy korun na opravy silnic a další investice spolufinancované z fondů EU. Zadlužení kraje bylo tehdy podle údajů ministerstva financí nejvyšší v zemi. V následujících letech se dluh snížil. V roce 2016 dluhy Olomouckého kraje činily 3,729 miliardy korun a do konce loňska klesly na 3,352 miliardy korun. Letos se mají zvýšit na 3,272 miliardy korun.

Olomoucký kraj je v dluzích

Olomoucký kraj se potýká s obřím dluhem, který se na konci roku bude pohybovat okolo částky 3,4 miliardy korun. Tento stav budeme muset řešit s nejvyšší vážností a jistě na to nebude stačit jeden rok, patrně ani dva," komentoval střednědobý výhled rozpočtu hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN), který v čele kraje stanul po říjnových volbách. Pandemie koronaviru bude mít podle něj dopad na krajské finance i příští rok a zřejmě i v letech následujících.

Vysoká zadluženost Olomouckého kraje podle Suchánka postupně vznikla za několik let. „Doslova se zde vytloukal klín klínem. Krajský úřad si bral úvěry, aby mohl splácet ty předešlé. Finanční kondice kraje se nezlepšila ani v tučných letech ekonomické konjunktury. Nyní se musíme zaměřit na zeštíhlení části výdajů, které nejsou zcela potřebné. Už od počátku našeho mandátu hledáme všechny možné cesty k šetření," podotkl.

Méně příjmů, méně výdajů

Návrh rozpočtu Olomouckého kraje na příští rok počítá s poklesem příjmů o 240 milionů na 5,856 miliardy korun. Výdaje se mají oproti schválenému rozpočtu na letošní rok snížit o 233 milionů na 5,956 miliardy. Rozpočet poznamenaný pandemií covidu a poklesem daňových příjmů je navrhován se schodkem 100 milionů korun. Návrh počítá se zapojením 121 milionů korun z letoška a dvěma revolvingovými úvěry v celkové hodnotě 500 milionů korun.

Ekonomická situace v Olomouckém kraji je opravdu tristní. Jsme kraj s největším zadlužením v celé ČR, což spolu s finančními důsledky pandemické krize vytváří extrémní tlak při sestavování rozpočtu jak pro rok 2021, tak na střednědobý výhled dalších let," uvedl Suchánek. Podle něj prioritou při sestavování rozpočtu bylo zachování nynější úrovně sociálních služeb, zdravotnictví, dopravní obslužnosti či infrastruktury.

Už letošní příjmy Olomouckého kraje mají být podle zářijového odhadu kvůli propadu daňových výnosů téměř o 800 milionů korun nižší. Zhruba 300 milionů korun výpadku příjmů kraj pokryje ze své zbývající finanční rezervy, dalších 500 milionů korun získá pomocí v září schváleného revolvingového úvěru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, hospodářství, koronavirus, správa, rozpočet, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.