pondělí 29. dubna 2024 Robert

Olomoucký kraj se vrátil do pátého, nejvyššího stupně PES

V Olomouckém kraji přibylo za uplynulý týden 1966 nových případů covidu-19, což je ve srovnání s týdnem předchozím nárůst o 344 případů. Index rizika v protiepidemickém systému PES v Olomouckém kraji dnes dosáhl skóre 76, což je na 100bodové stupnici pátý, nejvyšší stupeň. Index je zároveň v kraji nejvyšší od 6. listopadu. Ministerstvo zdravotnictví eviduje od počátku pandemie v kraji 35 380 případů, za posledních 24 hodin jich přibylo 254.

V předchozích týdnech křivka nových případů onemocnění klesala, už minulý týden však tento pokles zpomalil a to o pouhých sedm případů, o týden dříve to bylo přitom o 380 případů méně.

Na nárůstu počtu nově nakažených se tento týden podepsaly především hodnoty ze středy, kdy přibylo 556 nových případů, což bylo v porovnání s uplynulou středu více jak dvojnásobek. Středeční hodnota je zároveň nejvyšší od 11. listopadu, kdy bylo v kraji evidováno 803 nových nákaz a jejich počet poté pozvolna klesal. Vyšší počet byl i ve čtvrtek, ve srovnání s předchozím týdnem to bylo o 17 případů.

Stejně jako výkyvy v počtu nově nakažených se v týdnu měnilo i rizikové skóre v protiepidemickém systému PES. V pondělí bylo skóre na 68, v úterý na 73, ve středu kleslo na hodnotu 69 a ve čtvrtek skóre stouplo o dva body. Současné skóre 76 je nejvyšší hodnotou za poslední měsíc. Vyšší skóre bylo v kraji naposledy 6. listopadu, kdy tento index dosahoval hodnoty 77.

Nejvyšší index v protiepidemickém systém PES vykazuje v kraji okres Jeseník a to 81, druhým dnem však již tato hodnota klesá. V Olomouci je skóre 70, ještě ve středu přitom dosahovalo hodnoty 51. V Přerově je index 79, v Prostějově 74 a v Šumperku 71.

S covidem-19 se v Olomouckém kraji aktuálně potýká 3575 lidí, 31 200 se naopak již z nemoci vyléčilo. V souvislosti s novým typem koronaviru je evidováno v kraji 605 úmrtí, což je o 35 více než minulý pátek. Předminulý týden byl nárůst počtu obětí o sedm desítek.

Podle informací na stránkách Olomouckého kraje www.krajpomaha.cz bylo dosud na toto onemocnění testováno v kraji 113 174 lidí, v celém kraji žije zhruba 630 tisíc obyvatel. Nejvíce aktuálně nemocných je v současné době podle informací kraje v obvodu Olomouce a to 779, Prostějova (647) a Přerova (556).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.