pondělí 29. dubna 2024 Robert

V Olomouckém kraji přibylo 530 nákaz. Je to méně než před týdnem.

V Olomouckém kraji přibylo za středu 530 nových onemocnění covidem-19, je to o 46 více než předchozí den, ale o 27 méně než před týdnem. Index v protiepidemickém systému PES klesl v kraji o sedm bodů na dnešní hodnotu 71. Kraj se tak opět zařadil do čtvrtého stupně rizika z pětibodové škály, vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví.

Středeční počet potvrzených nákaz v Olomouckém kraji je druhý nejvyšší za prosinec. Dosavadní prosincové maximum bylo zaznamenáno minulý týden ve středu, kdy v kraji přibylo 557 potvrzených nákaz. Zatím nejvyšší denní přírůstek nákaz od začátku pandemie byl v Olomouckém kraji evidován 27. října, kdy jich přibylo 1515. Tento týden čísla postupně stoupají, v pondělí přibylo 390 nových případů, v úterý jich bylo 484.

Index rizika v Olomouckém kraji naopak stále kolísá, kraj balancuje mezi čtvrtým a pátým pásmem rizika. Minulý týden ve středu vykazovalo skóre 64, poté křivka začala stoupat až na hodnotu 78, která se udržela i v pondělí. V úterý index klesl na 73 a ve středu zase vzrostl na 78, což odpovídá pátému stupni rizika. Nejnižší skóre PES v Olomouckém kraji má v současné době okres Šumperk a to 61. Následuje Prostějovsko (72), Jesenicko a Přerovsko (74) a Olomoucko s hodnotou 78.

Ministerstvo v kraji od počátku pandemie eviduje 37 490 nakažených, aktuálně se s nemocí potýká 4320 lidí. Z nemoci se už vyléčilo 32 529 lidí, v souvislosti s nemocí je evidováno 641 úmrtí, za středu je ve statistikách uveden zatím jeden případ. Podle dnešních informací krajského úřadu bylo na covid-19 dosud testováno 118 384 lidí; kraj má celkem zhruba 630 000 obyvatel.

Testovat se mohou nechat od středy zdarma lidé i díky plošnému antigennímu testování. Fakultní nemocnice v Olomouci má už předvánoční termíny do posledního místa obsazené. „Ve středu jsme provedli 202 antigenních testů a zhruba desetina byla pozitivních," řekl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Šíření koronaviru v Česku zrychluje. Ve středu testy prokázaly dalších 8235, což je o 328 více než předchozí den. Index rizika v systému PES zůstává pro republiku na hodnotě 71.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.