pondělí 29. dubna 2024 Robert

V Olomouckém kraji se zvýšil index rizika v PES o pět bodů na 90

Index rizika v protiepidemickém systému PES se v Olomouckém kraji zvýšil o pět bodů na 90. V sobotu přibylo 88 případů nákaz, počet je nižší než před týdnem, vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví. Skóre v kraji je tak stejné jako v celé ČR, odpovídá pátému, tedy nejvyššímu stupni.

Index rizika se poslední dva dny držel na hodnotě 85. Postupně se zvyšuje od 29. prosince, kdy index klesl na 66, ovlivněn však byl tehdy vánočními svátky a víkendem, kdy se počet případů tolik nezvyšoval.

V jednotlivých okresech je situace rozdílná. Na Jesenicku je skóre oproti zbývajícím částem kraje nejnižší, je na hodnotě 77, oproti předchozímu dni se však zvýšilo o pět bodů. Na Olomoucku se druhým dnem drží na hodnotě 81, na Prostějovsku třetím dnem na 94, na Přerovsku je třetím dnem na 90 a na Šumpersku na hodnotě 81.

Počty případů jsou přitom za poslední dva dny v porovnání s minulým týdnem nižší. V sobotu jich přibylo 88, což je o 24 méně než před týdnem, v pátek jich bylo 103, rozdíl je 70 případů. V tomto týdnu byl však po vánočních svátcích naopak nárůst nových případů značný - v pondělí přibylo 387 případů, v úterý 1239, což byla jedna z nejvyšších hodnot od počátku pandemie, ve středu jich bylo 963 a ve čtvrtek 548.

Ministerstvo od počátku pandemie eviduje v kraji 44 764 případů onemocnění, aktuálně se s covidem-19 potýká 6162 lidí. V souvislosti s touto nemocí zemřelo 766 lidí, počty zemřelých se po zpětných úpravách zvyšují. Za sobotu jich ministerstvo eviduje sedm, o den dříve však již 15 případů.

V celé ČR bylo v sobotu provedeno 12 128 testů, informaci o pozitivním výsledku si vyslechlo 4957 lidí. Hospitalizovaných s touto nemocí je nyní 5900 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, koronavirus, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.