čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Miliónové dary pro požárníky s milionovými schopnostmi. Kraj poskytne finanční příspěvek na jejich výcvikové středisko a vybavení

Olomoucký kraj přispěje na modernizaci vybavení profesionálních hasičů a horské služby. Hejtmanství poskytne peníze na výcvikové středisko, obměnu komunikační sítě a hydraulické vyprošťovací nářadí, což musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.

V Olomouckém kraji se nejen horská služba, ale i hasiči dočkají modernizace vybavení. Hejtmanství přispěje na výcvikové středisko, obměnu komunikační sítě a hydraulické vyprošťovací nářadí. Avšak, krajské zastupitelstvo musí tyto dary pro horské záchranáře a hasiče ještě schválit.

„Celkem se jedná o tři finanční dary pro profesionální hasiče ve výši zhruba jedenáct a půl miliónu korun. Nejvíc peněz půjde na výcvikové středisko, kde se kromě profesionálních jednotek budou cvičit i jednotky dobrovolné,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Na modernizaci komunikační sítě Krize, kterou využívají hasiči i ostatní složky integrovaného záchranného systému, uvolní hejtmanství 985 tisíc korun. Stavbu zmiňovaného výcvikového střediska podpoří kraj osmi a půl miliónem korun a na uvedené vyprošťovací nářadí poskytne rovné dva milióny.

Fakt, že kraj pošle peníze profesionálním hasičům formou peněžitého daru, vychází ze zákona – ten totiž obcím i krajům znemožňuje dotovat složky, které spadají pod stát – což je právě případ hasičského záchranného sboru. Peněžité dary ale legislativa umožňuje.

„Středisko praktického výcviku vznikne v Hamrech. Hasičům umožní například trénink v dýchací technice a v podmínkách, které se nejvíce blíží reálným zásahům. Dosud musí hasiči cvičit na nevyhovujícím polygonu v Prostějově, který si postavili svépomocí v osmdesátých letech,“ zdůvodnil nezbytnost investice hejtman Suchánek.

Aktuální statistiky ukazují na velmi vysokou vytíženost hasičů v Olomouckém kraji. V loňském roce provedli téměř osm tisíc výjezdů, přičemž každý osmý zásah se týkal požárů a nejčastějším důvodem k výjezdu byla pomoc při technických haváriích.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto unsplash.com | Zdroj Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.