pondělí 29. dubna 2024 Robert

Berneška velká zahnízdila s husou velkou a mají osm kuřat

V Hustopečích nad Bečvou byla pozorována Berneška velká, která není původním druhem v Evropě. Jedna Berneška vytvořila páření s Husou velkou a mohou mít spolu potomky.

Berneška velká není původním evropským druhem, ale v posledních letech se v České republice občas objevuje. Tento druh je příbuzný s husou velkou a výjimečně se s ní může křížit. K takovému případu došlo letos na štěrkovně v Hustopečích nad Bečvou.

Mezidruhové křížení mezi volně žijícími vodními ptáky je velmi vzácné, avšak často se to stává u chovatelů. Vznik smíšeného páru mezi berneškou velkou a husou velkou je raritou a jedná se o první případ v České republice.

Berneška velká pochází ze Severní Ameriky, ale lidé ji vysadili v severozápadní Evropě a také chovali v parcích, odkud se rozšířila i do volné přírody. Je větší než naše husa velká a snadno se pozná podle velmi dlouhého černého krku a černobílého zbarvení hlavy.

Na štěrkovně v Hustopečích nad Bečvou se poprvé objevily bernešky velké v dubnu 2020, a to dokonce tři kusy. Na jaře následujícího roku se zde zdržovaly dva až čtyři jedinci, stejně jako v předchozím roce. Letos se však jedna berneška objevila již v březnu a vzhledem k tomu, že neměla druhou bernešku do páru, vytvořila pár s hroudou velkou.

15. dubna 2023 byla poprvé pozorována berneška velká společně s husou velkou a s osmi mláďaty na hladině bývalé štěrkovny. Je však otázkou, zda se jedná opravdu o křížence těchto dvou druhů, protože si mohla berneška osvojit mláďata husy velké, která přišla o partnera. Ornitologové se proto rozhodli ptáky sledovat až do dospělosti, kdy se podle jejich zbarvení bude možné rozhodnout, zda jde o křížence či nikoliv.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Šafránek | Zdroj Jiří Šafránek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.