sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Kraj poslal na Ukrajinu 200 nemocničních lůžek

Olomoucký kraj poslal obnovená lůžka z nemocnic do Rovenské oblasti na Ukrajině, kde jsou využívána pro pacienty.

Na konci minulého roku proběhla v nemocnicích v Prostějově, Přerově a ve Šternberku obměna lůžek pro pacienty. Aby se tyto postele neztratily a mohly být dále využity, rozhodl se kraj je poslat do Rovenské oblasti, kde žije početná česká menšina a s níž hejtmanství úzce spolupracuje. Prvních čtyřicet lůžek bylo dodáno již v dubnu, avšak nyní slouží dvě stě postelí pacientům na Ukrajině.

„Nejedná se o první hmotnou podporu z naší strany. Loni v červnu jsme na Ukrajinu poslali vyřazenou sanitku z vozového parku zdravotnické záchranné služby. Zástupci Rovenské oblasti nám poté přednesli návrh o rozšíření vzájemné spolupráce, se kterým jsme, po rozhodnutí radou, souhlasili,“ řekl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Mezi prvními městy, která poskytla humanitární pomoc, byl Uničov, dodávající léky, zdravotnický materiál, trvanlivé potraviny a hygienické potřeby, prakticky okamžitě po vypuknutí konfliktu na Ukrajině. Olomoucký kraj se následně připojil k Uničovu a ke Kojetíně, poskytující sanitku a nyní také významný počet lůžek.

„O postele byl ihned na Ukrajině velký zájem, jednání se však protahovala kvůli komplikované situaci na Ukrajině z hlediska přepravy. Nakonec jsme se dohodli, že přepravu lůžek od nás do Rovenské oblasti zajistí zástupci Ukrajiny. Tato varianta se ukázala jako nejjednodušší a nejméně riziková. Jsem rád, že vyřazená lůžka, kterým hrozila fyzická likvidace, mohou ještě dobře posloužit v ukrajinských nemocnicích,“ dodal Dalibor Horák, náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj | Zdroj Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.