pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Aplikace Záchranka opět pomohla záchranářům. Díky ní dokázali rychle najít zraněného na Libavé

Jak důležitá je pro záchranáře nejen v Olomouckém kraji, ale v celé České republice mobilní aplikace Záchranka, potvrdila znovu sobotní událost. Záchranáři díky využití aplikace mohli snadno najít v zalesněném terénu vojenského prostoru Libavá havarované auto se zraněným řidičem.

Nehoda se stala ve vojenském prostoru Libavá v sobotu 20. sprna krátce po poledni.

Díky tomu, že zraněný řidič použil aplikaci Záchranka dispečer obratem zjistil přesnou polohu muže a mohl ji tak poskytnout posádce záchranného vrtulníku, který k nehodě startoval a po sedmi minutách již byl na místě.

"Zdravotníci na místě nalezli zraněného řidiče po předchozí kolizi vozidla a nárazu do betonového mostku, vozidlo zůstalo převrácené na boku a řidič byl mimo havarovaný vůz. Po komplexní prohlídce muž se zhmožděnou hrudníku odmítl následný transport k dalšímu vyšetření v nemocnici a po poučení lékařem byl ponechán na místě," řekl mluvčí záchranářů Zdeněk Hošák.

Aplikace „Záchranka“ nejen v Olomouckém kraji již několikrát pomohla zdravotníkům v poskytnutí rychlé pomoci lidem v nouzi. Nedávno například při zavalení muže stromem, kdy oznamovatel dokázal využít aplikaci a čekal na příjezd zdravotnické pomoci u komunikace, odkud zaslal důležité lokalizační údaje. Moderní komunikační nástroj funguje na dvou operačních systémech – Android a iOS, nyní se testuje i platforma Windows Mobile.

Uživatel se po stisknutí nouzového tlačítka spojí s dispečerem operačního střediska příslušného kraje ve kterém se nachází, současně z aplikace odchází přesná lokalizace, tedy souřadnice s místem události a také základní zdravotní údaje uváděné vlastníkem mobilního telefonu, tyto lze využít v případě postižení samotného uživatele aplikace.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.