čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Plošné kontroly kotlů letos města v Olomouckém kraji nechystají

Města v Olomouckém kraji zatím plošné kontroly kotlů v souvislosti s novelou zákona o ochraně ovzduší nechystají. Od ledna budou mít sice pravomoc kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích, podle zástupců radnic však budou spíše vyčkávat na podněty obyvatel. Uvádějí, že nepůjde o žádnou šikanu občanů a k podnětům se budou stavět rozumně.

"Nebudeme šikanovat lidi a účelově dům od domu kontrolovat všechny provozovatele kotlů na tuhá paliva od 10 do 300 kW pro ústřední vytápění, na které se vztahují zákonné povinnosti, protože mnoho slušných a rozumných lidí si jen nestihne vše zařídit a zákonné povinnosti splnit," řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí olomoucké radnice Petr Loyka.

V konkrétních případech bude podle něj první stížnost pro město podkladem, aby vyzvalo provozovatele kotle ke zjednání nápravy. "Cílem je, aby se stav co nejrychleji zlepšil. Nejsme zvědaví na udávání a vyřizování dlouholetých sousedských sporů tentokrát na téma ovzduší," doplnil Loyka. Dodal, že pro úředníky bude až druhá stížnost podkladem pro kontrolu, která bude zjišťovat, jak někdo kotel provozuje a čím topí. "Budeme vycházet i z technických dat, aby bylo známo, čím v zařízení topit lze. Úředník se bude vždy prokazovat služebním průkazem," dodal Loyka.

Novelou zákona, která vyvolala emoce a časté diskuse, se zabývá na svých stránkách i radnice v Lipníku nad Bečvou. Také ona uvádí, že případným kontrolám v domech bude předcházet písemné upozornění, ve kterém úřad provozovatele poučí o jeho povinnostech a o následcích opakovaného porušování zákona. Teprve poté, když se budou důvodná podezření na znečišťování ovzduší opakovat, bude dotyčný informován o chystané kontrole. "I když tato část novely vždy bude vzbuzovat emoce, není zaměřena na ty, kteří plní své povinnosti a dodržují zákony, ale na ty, kteří zákon opakovaně porušují. A svým jednání neničí jen životní prostředí, ale i zdraví ostatních lidí," uvedla na webu radnice.

Plošné kontroly zatím nechystá ani přerovská radnice. "Přerovští úředníci nebudou chodit na kontroly plošně, ale budou reagovat na podněty, které se k nim dostanou," řekla ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Radnice přitom v souvislosti s novelou upozorňují na to, že rozbory popela, které by měly prokázat, že viník topí tím, čím topit nemá, musejí města zaplatit ze svého rozpočtu. Například pro olomouckou radnici to znamená uhradit z rozpočtu rozbory v celém správním území, což se zdejším úředníkům nelíbí. Náklady na rozbor tak mohou být poté zohledněny při stanovení výše pokuty.

Podle novely zákona o ochraně ovzduší, která začne platit od 1. ledna 2017, budou moci úředníci kontrolovat, čím lidé topí ve svých kotlech. Fyzická kontrola by ale podle úředníků měla být až krajním řešením a jen v odůvodněných případech. "Odůvodněným případem budou opakované stížnosti na kouř z komína, které budou doloženy fotografiemi, nebo videem. Po vyčerpání všech ostatních možností," řekla vedoucí odboru stavebního a životního prostředí magistrátu v Jablonci nad Nisou Ivana Řimnáčová. Lidem, kteří pracovníky kontroly domů nepustí, pak hrozí postih až 50.000 korun, stejně jako za topení nevhodným materiálem.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.