pátek 26. dubna 2024 Oto

Na horách jsou ideální podmínky pro zimní sporty, lyžařská střediska zažívají rekordní návštevnost

Lyžařské areály v Olomouckém kraji zaplnili lyžaři, kteří si na přelomu roku užívají zimním sluncem zalité sjezdovky. Vlekaři si silvestrovskou návštěvnost pochvalují a tvrdí, že díky dostatku sněhu patřila mezi největší za posledních několik let.

V Jeseníkách panují ideální sněhové podmínky, avšak v oblastech ohrožených pádem lavin stále platí kvůli půlmetrové vrstvě sněhu první lavinový stupeň.

Plné jsou na přelomu loňského a letošního roku sjezdovky ve Ski areálu v Koutech nad Desnou na Šumpersku. "S návštěvností jsme určitě spokojeni. Počasí klaplo, je tady nádherně a přijelo hodně lidí," řekl dnes ČTK provozovatel areálu Petr Marek, podle kterého jsou v Koutech v provozu všechny sjezdovky. Hodně lidí se v těchto dnech na hřebenech v okolí Koutů vydává také na běžky. Oblíbená je podle Marka hlavně trasa vedoucí kolem přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně. "Letošní svátky vyšly úplně na jedničku. Počasí je super, sněhu je dostatek a návštěvnost je velká," řekl ČTK provozovatel lyžařského areálu v Branné Rostislav Procházka. Do Jeseníků v závěru roku podle něj zamířilo trávit volné dny velké množství lidí, takže sjezdovky jsou podle něj zaplněné ve všech zimních střediscích. Lyžaři se to na konci roku hemžilo také na nížeji položených sjezdovkách poblíž Olomouce, které pokrývá technický sníh. Zatímco v Olomouci byla o víkendu hustá mlha, tak na nedaleké lyžařské areály díky jejich vyšší nadmořské výšce svítilo slunce. V sobotu večer lyžování v areálu v Hlubočkách zpestřil silvestrovský ohňostroj.

Mezi svátky mají lyžařské areály tradičně jednu z nejvyšší návštěvností v roce. "Je to jeden z mála týdnů v roce, kdy umíme Čechy dostat do hor na déle než na prodloužený víkend," podotkl Marek, podle kterého předpověď počasí na další dny vypadá zatím dobře. "Snad ta zima bude letos lepší," dodal. Kvůli vysoké návštěvnosti lyžařských areálů vzrostl počet výjezdů záchranné služby ke zraněným lyžařům.

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Zdeněk Hošák ČTK řekl, že počet výjezdů k lyžařům za posledních sedm dnů přesáhl desítku. "Ve většině případů šlo o pády na sjezdovkách, při běžkování, ale také například i při specifickém způsobu sjíždění kopce pomocí tzv. snowtubingu," uvedl. Zdravotníci ošetřili i muže, který při obsluze lanovky uklouzl a zranil se.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.