čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

V Olomouckém kraji se loni narodilo 6403 dětí. O 129 více, než v roce 2015

V Olomouckém kraji se loni narodilo opět více dětí než v předchozím roce. V šesti porodnicích kraje, jejichž statistiky má ČTK k dispozici, přišlo na svět dohromady 6403 novorozenců, což je meziročně o 129 dětí více.

Nejvíce má na zvýšeném počtu podíl olomoucká fakultní nemocnice, kde se narodilo loni 2465 dětí, o 154 více než předloni. Jde přitom o nejvyšší číslo od roku 1989. Pokles naopak hlásí porodnice v Šumperku a Prostějově, kde je propad největší.

Fakultní nemocnice Olomouc, kde se soustředí nejrizikovější porody z celého kraje, překračuje podle mluvčího Egona Havrlanta dvoutisícovou hranici narozených dětí již od roku 2007. Loňský rok přitom předčil dosud nejvyšší statistiku narozených dětí z roku 2014, kdy se zde narodilo 2441 dětí. "Nejvíce dětí přišlo loni ve Fakultní nemocnici Olomouc na svět tradičně v červenci, nejméně tentokrát v prosinci," uvedl mluvčí.

Napilno měli loni i porodníci ve Šternberku na Olomoucku, kde se narodilo 1024 dětí, o 67 více než předchozí rok. Rodit sem jezdí i maminky z Olomouce a okolí, oblíbená porodnice navíc v uplynulých letech prošla rekonstrukcí. O 55 novorozenců více se narodilo v Přerově. "Nejplodnějším měsícem byl v uplynulém roce měsíc červenec, ve kterém přišlo na svět celkem 86 dětí, z toho jeden pár dvojčat, která se stala vůbec jedinými dvojčaty narozenými v roce 2016 v Nemocnici Přerov," řekla ČTK Radka Miloševská, mluvčí skupiny Agel, pod kterou zařízení spadá.

Naopak o 55 dětí méně se loni narodilo v šumperské nemocnici. Porodníci zde pomohli na svět 903 novorozencům. "V loňském roce se u nás narodilo sice o 55 dětí méně, ale předloňskou statistiku částečně ovlivnilo úplné zavření šternberské porodnice během letních prázdnin," vysvětlila vedoucí porodní asistentka Anna Holinková s tím, že po tuto dobu jezdily ženy z tamního regionu rodit právě do Šumperku nebo Olomouce. Ve srovnání s lety 2012 až 2014 se tak loňské statistiky nijak zásadně nelišily.

Propad zaznamenala také prostějovská nemocnice, kde se podle statik novorozeneckého oddělení narodilo 882 dětí, o rok dříve to bylo 976 novorozenců. Naopak zhruba stejný počet porodů zaznamenala jesenická porodnice, kde mají na kontě za loňský rok 272 dětí, o dvě více než předloni.

Nejpopulárnějšími dívčími jmény u dětí narozených v Olomouci byla loni opět Eliška a Anna, mezi chlapeckými jmény znovu Jakub, Tomáš a Jan. Nouze však nebyla ani o nezvyklá jména. Přerovské matrikářky zapisovaly do rodných listů jména jako Katie, Amy či Sofie-Florentýna, v Šumperku se zase narodila Meda, Melinda, ale i Ruprecht, Emir či Lucián.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.