pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V Olomouckém kraji polétavý prach překračuje dvojnásobně limity

V Olomouckém kraji překračuje dnes ráno koncentrace polétavého prachu na většině stanic dvojnásobně hodnoty. Týká se to Přerova, Bělotína na Přerovsku, ale i Olomouce a již také Prostějova.

V Přerově hodinové koncentrace překročily dnes časně ráno limit až trojnásobně, vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V Přerově na zvýšenou koncentraci znečištěných látek v ovzduší upozornila obyvatele na svých stránkách již také radnice.

Průměrné limity se v uvedených městech kolem 08:00 pohybovaly od 94 do 113 mikrogramů na metr krychlový, mezní hranice je 50 mikrogramů. Nejvyšší průměrná koncentrace byla naměřena v Přerově. Nejvyšší aktuální hodnoty se pohybovaly dnes ráno v olomoucké části Hejčín a to 119 mikrogramů na metr krychlový. Na severu kraje se lidem dýchá podstatně lépe, na stanici v Jeseníku se denní limit pohybuje na deseti mikrogramech.

Na zhoršené ovzduší již upozornila obyvatele na svých stránkách www.prerov.eu také přerovská radnice. Zástupci města přitom uvedli, že výrazná změna se v nejbližších hodinách nepředpokládá. Obyvatelům doporučuje, aby omezili pobyt venku, zvláště v době ranních a večerních hodin, fyzickou aktivitu venku a větrali doma pouze krátce.

Zhoršené ovzduší trápí obyvatele také v sousedním Moravskoslezském a Zlínském kraji, kde se však již situace začala zlepšovat.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.