pátek 29. března 2024 Taťána

Olomoucký kraj zahalil smog, nejhorší situace je v Olomouci. V Přerově jezdí MHD zdarma

V Olomouckém kraji se opět výrazně zhoršilo ovzduší. Na všech stanicích kromě Jesenicka nyní překračují koncentrace polétavého prachu dvojnásobně hodnoty. Nejhorší situace je nyní v olomoucké části Hejčín, kde jsou aktuální hodnoty překročeny až čtyřnásobně.

"V Olomouckém kraji jsou aktuální koncentrace polétavého prachu většinou nad 100 mikrogramů na metr krychlový. Nejvyšší hodnota byla v 10:00 zaznamenána na stanici Přerov, a to 194 mikrogramů, na stanici Olomouc 172 mikrogramů. V Prostějově je situace o malinko lepší, tam je aktuální situace 86 mikrogramů na metr krychlový," řekl dnes Tomáš Ostrožlík z ostravského pracoviště ČHMÚ. V Přerově kvůli smogu jezdí MHD zdarma.

Čtyřiadvacetihodinové hodnoty polétavého prachu jsou překročeny dvojnásobně v Prostějově, Přerově, v Bělotíně na Přerovsku i na dvou měřicích stanicích v Olomouci - ve Šmeralově ulici a v Hejčíně, kde se denní hodnoty pohybovaly dnes dopoledne na 147 mikrogramech; povolená norma je 50 mikrogramů na metr krychlový. Naopak nejlépe se již tradičně v Olomouckém kraji lidem dýchá v Jeseníku, kde denní koncentrace dosahují hodnoty 17 mikrogramů na metr krychlový, vyplývá to z informací ČHMÚ.

Na zhoršené rozptylové podmínky už upozornil své obyvatele olomoucký krajský úřad, ale například také přerovská radnice. Město poslalo dnes ráno svým obyvatelům SMS zprávu, ve které doporučuje osobám s chronickými dýchacími a srdečními potížemi, seniorům a dětem omezit pobyt venku a fyzickou zátěž. Městská autobusová doprava je v Přerově zdarma od 10:00 do odvolání, stojí v SMS zprávě i na stránkách radnice.

Podle meteorologů se dá očekávat, že dnes se na některých místech mohou rozptylových podmínky zlepšit a poklesnout koncentrace. "K poklesům pod 100 mikrogramů však pravděpodobně na některých místech nedojde," doplnil Ostrožlík.

Smogová situace byla ve čtvrtek a dnes vyhlášena ve většině regionů Česka, včetně hlavního města. V sousedním Moravskoslezském kraji na Třinecku platí i takzvaná regulace, kdy musí některé podniky omezovat výrobu. Regulace bude možná vyhlášena i v dalších oblastech. Nemocní a starší lidé nebo děti by se měli při pobytu venku vyvarovat větší námahy a řidiči by neměli vyjíždět, pokud to není nutné.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.