středa 24. dubna 2024 Jiří

Prachu je v ovzduší Olomouckého kraje již méně, smogová situace ale trvá

Koncentrace polétavého prachu v Olomouckém kraji se dnes ráno mírně snížily, smogová situace však nadále trvá. Regulace, kvůli které některé průmyslové podniky musely omezit výrobu a dodržovat další opatření, však byla dnes dopoledne zrušena, řekl dnes Eduard Jarcovjak z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Průměrné denní hodnoty jsou stále překročeny na všech stanicích kromě Jeseníku. V Olomouci jsou povolené limity překročeny dvojnásobně.

"Koncentrace poklesly pod stanovený limit 150 mikrogramů. V ranních hodinách sice koncentrace rostly, ale dvanáctihodinové průměry se zastavily na zhruba 130 mikrogramech. Poslední hodinu jsme zaznamenali slabý pokles. Rozhodli jsme proto, že podmínky pro zrušení regulace jsou splněny. Hodnoty jsou však stále nad sto mikrogramy, takže platí smogová situace," uvedl Eduard Jarcovjak.

Nejvyšší průměrná denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší je nadále v olomoucké části Hejčín, kde je povolený limit 50 mikrogramů na metr krychlový překročen v průměrných denních i hodinových hodnotách dvojnásobně. Na měřicí stanici v Prostějově, Přerově i Bělotíně na Přerovsku se dnes k 11:00 průměrné denní hodnoty pohybovaly kolem 70 mikrogramů. Aktuální hodinové hodnoty v Přerově dosahují 64 mikrogramů, v Hejčíně 114 mikrogramů a v Prostějově už pouze 33 mikrogramů. Naopak nejlépe se již tradičně v kraji lidem dýchá v Jeseníku, kde denní koncentrace dnes ráno dosahovaly hodnoty 29 mikrogramů na metr krychlový.

Na zhoršené rozptylové podmínky reagovaly již úřady, například přerovská radnice v pátek poslala svým obyvatelům SMS zprávu, ve které doporučuje osobám s chronickými dýchacími a srdečními potížemi, seniorům a dětem omezit pobyt venku a fyzickou zátěž. Ve městě jezdí již od pátku zdarma MHD. "Kvůli přetrvávající smogové situaci jezdí MHD zdarma po Přerově až do odvolání. Podle smlouvy doplatíme za každý den dopravci částku 10.000 korun, k dnešnímu dni to dělá 50.000 korun," řekla dnes mluvčí radnice Lenka Chalupová.

Smogová situace trvá v Olomouckém kraji od čtvrtka, z pátku na sobotu byl poté vyhlášen signál regulace. Lidé by měli omezit pohyb venku a zdržet se fyzické námahy.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.