neděle 5. května 2024 Klaudie

V Olomouckém kraji stále platí smogová situace, na Olomoucku je situace nejhorší

V Olomouckém kraji stále platí smogová situace, jelikož koncentrace polétavého prachu v ovzduší na většině území překračují povolené limity. V Olomouci a Přerově byla dnes ráno průměrná denní koncentrace ve srovnání s maximálním povoleným množstvím prachu v ovzduší opět dvojnásobná, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Nejvyšší čtyřiadvacetihodinovou koncentraci polétavého prachu dnes ráno v Olomouckém kraji vykázalo Olomoucko, kde se tento ukazatel zvýšil z 77 mikrogramů na metr krychlový zaznamenaných v pátek ráno na 105 mikrogramů. V Přerově denní koncentrace vzrostla z pátečních 85 mikrogramů na bezmála 99 mikrogramů a v Prostějově jen mírně z 71,3 mikrogramu na 71,7 mikrogramu.

Hodinová koncentrace polétavého prachu byla ale dnes v Olomouci a Prostějově nižší než v pátek ráno. V Olomouci klesla z pátečních 94 mikrogramů na 58 mikrogramů a v Prostějově z 60 na 53 mikrogramů. Jediný Přerov vykázal nárůst této hodnoty z 70 mikrogramů na 78 mikrogramů.

Přerovská radnice kvůli zhoršenému ovzduší ve čtvrtek před polednem znovu upozornila své obyvatele prostřednictvím SMS zprávy na zvýšené množství prachu v ovzduší, upozornění později vydala také na svých stránkách.

Smogová situace trvá v Olomouckém kraji od čtvrtka minulého týdne. Z pátku na sobotu byl poté vyhlášen signál regulace, kdy některé průmyslové podniky musely omezit výrobu a dodržovat další opatření. Regulace byla v úterý dopoledne díky klesající koncentraci smogu zrušena. Na zhoršené rozptylové podmínky reagovaly také úřady, například v Přerově jezdila od pátku zdarma MHD. Opatření radnice v úterý večer zrušila.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.