sobota 18. května 2024 Nataša

Trestná činnost v Olomouckém kraji loni opět klesla, o osm procent

Kriminalita v Olomouckém kraji loni podle policejních statistik opět klesla, a to již třetím rokem za sebou. Loni pachatelé na území kraje spáchali 11.600 trestných činů, což je o osm procent méně než předloni.

 V porovnání s ostatními kraji zaujímá Olomoucký kraj průměrné místo v počtu trestných činů i v počtu objasněných případů. Loni to bylo 55,9 procenta, téměř o dvě procenta více než předloni. Novinářům to dnes řekl náměstek krajského policejního ředitele Radovan Vojta.

"Za poklesem kriminality je souhrn několika faktorů. Zlepšila se ekonomická situace ve státě, lidé si podstatně lépe chrání svůj majetek. Je to způsobeno i dobrou prací policie, v minulosti jsme zavřeli velký počet recidivistů, kteří tak nepáchají trestnou činnost," řekl Vojta. Kriminalita poklesla téměř ve všech okresech. Zvýšila se jen na Jesenicku, o deset procent, což je v jesenických policejních statistikách o 79 trestných činů více než předloni. Výrazně bezpečněji je na Přerovsku, kde kriminalita poklesla o 18 procent, doplnil náměstek ředitele.

Nejvíce, až o pětinu, ubylo krádeží vloupáním. Policisté to vysvětlují tím, že si lidé podstatně více chrání své obydlí. O devět procent klesl i počet násilných trestných činů. Loni policisté vyšetřovali 918 takových případů. Pokles zaznamenali policisté i u vražd. Loni se jich stalo šest a kriminalistům se podařilo všechny objasnit. Předloni to bylo deset vražd, jedna objasnit zbývá. Výrazný pokles zaznamenali policisté i u loupeží, loni se jich stalo 86, o čtyři desítky méně než předloni. "Máme pokles i násilné trestné činnosti se zbraní," řekl náměstek ředitele.

Samotné policisty překvapil ve statistikách pokles počtu trestných činů páchaných prostřednictvím internetu. Loni to bylo 286 případů, o rok dříve 405. "Kyberkriminalita je jednou z priorit v letošním roce. Každopádně jsme zaznamenali propad, čím to je, budeme teprve analyzovat," řekl Vojta. Podotkl, že v kraji vzniklo nové speciální oddělení internetové kriminality, které se na odhalování této trestné činnosti zaměřuje.

Naopak o nárůst v počtu spáchaných trestných činů ve statistikách se postarali nezávislí a mladiství. Loni bylo podle statistik stíháno nebo vyšetřováno 199 mladistvých, o 60 více než předloni. Ještě větší rozdíl je u nezletilých, loni je policisté vyšetřovali ve 132 případech, v roce 2015 to bylo 54 případů. "Dochází k tomu, že se trestné činy v této kategorii více oznamují na policii a neřeší se to jen pedagogickými prostředky," uvedl Vojta. Podle vedoucího odboru obecné kriminality Martina Nasswettra se na tom podepisuje i komunikace dětí a mládeže na sociálních sítích, kterou řada rodičů nekontroluje.

Předloni bylo v Olomouckém kraji spácháno 12.609 trestných činů, o rok dříve to bylo 14.066 trestných činů.

Čtěte více:

 

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.