středa 24. dubna 2024 Jiří

Smogová situace v kraji se nelepší, prachu v ovzduší přibylo

Většina meteorologických stanic v Olomouckém kraji opět zaznamenala nárůst průměrné denní koncentrace polétavého prachu, kvůli němuž od pátku platí v regionu smogová situace.

Denní hodnoty prachu jsou dvojnásobně překročeny nejen v Bělotíně na Přerovsku, Přerově a Prostějově, ale už i na Jesenicku, které problémy se smogem často nemívá. Vyplývá to z aktuálních dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Nejvyšší průměrné denní koncentrace polétavého prachu dnes ráno v Olomouckém kraji vykázala stanice v Přerově, kde je zhruba 131 mikrogramů, povolená hranice je 50 mikrogramů na metr krychlový. Ukazatel má ale po maximu 150 mikrogramů v neděli večer klesající tendenci. V neděli ráno přístroje v Přerově zaznamenaly 113 mikrogramů.

V nedalekém Bělotíně se průměrná denní koncentrace prachu do dnešního rána snížila z nedělních 140 mikrogramů na 125 mikrogramů. Naopak v Prostějově vzrostla z 99 na 115 mikrogramů a v Jeseníku ze 79 na 110 mikrogramů. V Olomouci byla v neděli ráno zaznamenána denní hodnota 68 mikrogramů a dnes ráno 97 mikrogramů prachu na metr krychlový.

Aktuální hodinové hodnoty prachu v ovzduší jsou nejvyšší v Přerově, a to 139 mikrogramů na metr krychlový. Podobnou hodinovou koncentraci prachu vykazuje i Olomouc. V Prostějově tento ukazatel činí 114 mikrogramů, v Bělotíně 89 mikrogramů a v Jeseníku 88 mikrogramů.

Smogová situace byla vyhlášena v kraji minulý týden v pátek. Vyhlašována je v případě, pokud alespoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.